REVIZIJE Federalni ured završio kontrolu rada institucija u 2018.

Deset državnih ustanova i firmi zaradilo negativno mišljenje za raspolaganje javnim novcem

Njih tek osam dobilo je pozitivno mišljenje

M. R. S. / Avaz.ba
21.10.2019 17:33

Kontrolirali 82 institucije

Foto: Arhiv

Ured za reviziju institucija u FBiH okončao je posao na reviziji prošlogodišnjeg rada i načina raspolaganja javnim novcem 82 institucije.

Iz izvještaja koje su objavili vidljivo je da je deset institucija dobilo negativno mišljenje za usklađenost svog rada za zakonima i drugim propisima. Njih tek osam dobilo je pozitivno mišljenje, a 64 mišljenje s rezervom.

Negativno mišljenje za rad u 2018. godini tako su dobili Kantonalna bolnica „Dr. Safet Mujić Mostar“, Županijska bolnica „Dr. fra Mihovil Sučić“ Livno, Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH, Općina Vereš, Rudnik mrkog uglja Kakanj, Rudnici Kreka, RMU Abid Lolić, Preduzeće „Sarajevoputevi“, Kantonalno javno preduzeće „Poljoprivredno dobro Butmir“, te KJKP „Gras“ Sarajevo.

Među zamjerkama koje su imali revizori na rad federalnih organa vlasti su raspodjela transfera bez primjene mjerljivih kriterija, isplaćivanje naknada za rad u komisijama kao i sklapanje velikog broja ugovora o djelu za poslove koji su zapravo redovni.

Kantonima i kantonalnim institucijama su, između ostalog, zamjerali zbog javnih nabavki, ali i nesklapanja koncesionih govora, a na slične propuste su ukazivali i općinama.

U Uredu za reviziju institucija u FBiH napomenuli su da, iako daju preporuke kako bi se otklonili nedostaci, najlošiji stepen realizacije tih preporuka imaju federalne institucije.

Komentari

NA VRH