SAZNAJEMO Kabinet Edina Forte tvrdi da nemaju para

Skandal: Potrošili stotine hiljada KM na razna udruženja, a odbili turnir u čast ubijenim sarajevskim policajcima

Ova skandalozna odluka dolazi u trenutku kada je otkriveno da je Vlada KS prebacila Skupštini KS, na čijem je čelu Elmedin Konaković, 325.000 KM

M. AŠČIĆ

Jesu li Šehović i Vujinović zaslužili ovakav odnos vlasti

Foto: Avaz


Na prvu godišnjicu smrti policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su brutalno likvidirani 26. oktobra prošle godine na Alipašinom Polju, u subotu će biti otkriveno spomen-obilježje na mjestu ubistva, u Geteovoj ulici na broju 1.

Šta je rečeno

Ovu informaciju za “Avaz” je potvrdio Sadik Ećo, predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije MUP-a KS.

Prema njegovim riječima, otkrivanje spomen-obilježja planirano je za 10 sati. Istog dana u dvorani „Ramiz Salčin“ na Mojmilu bit će održan i 1. memorijalni turnir u malom nogometu „Adis i Davor“.

No, „Dnevni avaz“ otkriva da je Vlada KS, s premijerom Edinom Fortom na čelu, odbila finansijski podržati održavanje ovog turnira, na kojem je učešće potvrdilo 26 ekipa iz policijskih agencija u BiH.

  • Faksimil odgovora iz Fortinog kabineta

    Faksimil odgovora iz Fortinog kabineta

    Foto: Avaz


U odgovoru koji je upućen članovima UO Sindikata MUP-a KS na molbu da im se pomogne finansijski, iz kabineta premijera Forte je navedeno sljedeće:

- S obzirom na to da kabinet premijera Kantona Sarajevo u budžetu za 2019. godinu nema predviđenih sredstava za pomoć udruženjima i pojedincima, nažalost, nismo u mogućnosti udovoljiti vašoj molbi, te predlažemo da se obratite resornom ministarstvu – stoji u odgovoru koji potpisuje Lejla Mujkić, Fortina šefica kabineta.  

  • Edin Forto

    Edin Forto

    Foto: Arhiv


Ima za drugove

Ova skandalozna odluka dolazi u trenutku kada je otkriveno da je Vlada KS prebacila Skupštini KS, na čijem je čelu Elmedin Konaković, 325.000 KM, koje su kasnije kao grantove bez jasnih kriterija podijeljene raznim udruženjima i pojedincima.

Utvrđeno je da je Konaković do sada podijelio skoro 600.000 iz tekuće rezerve i potrošeno za raznorazna udruženja, čime je odluka da nema para za turnir za policajce još sramotnija.

Šta kaže Forto  

Ećo nam je potvrdio da je ministar MUP-a Admir Katica finansijski podržao i održavanje turnira i izgradnju spomen-ploče. Nejasno je zašto ih je odbila Vlada Kantona Sarajevo. Forto nam je jučer rekao da ništa nije odbio nego da kabinet nema zakonsku mogućnost za finansiranje turnira.

Ećo, s druge strane, tvrdi da mu nije poznato kakav je odgovor iz kabineta premijera Forte, ali da zna da je tražena pomoć. Tvrdi da ne zna šta je odgovoreno, jer je zauzet oko organizacije turnira.

NA VRH

Podijeli članak na