SEMINAR

Matični broj se svugdje traži, a itekako se može zloupotrijebiti

Sa seminara u Mostaru. Ž. Miličević

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

22.10.2019

Zaštita ličnih podataka u BiH je dobro koncipirana, međutim, građani slabo poznaju svoja prava u ovoj oblasti i samim tim malo koriste zaštitu koju im pruža ovaj zakon odnosno Agencija za zaštitu ličnih podataka.

Izjavila je to danas u Mostaru Danijela Radonjić, sekretar Višeg privrednog suda u Banjoj Luci, uoči seminara i promocije novog priručnika „Primjena Uredbe o zaštiti ličnih podataka (GDPR) i Zakona o zaštiti ličnih podataka''.


Radonjić: Nije regulirano. Ž. Miličević

Kako je pojasnila, građani kada pokrenu bilo koji postupak, moraju predočiti svoj jedinstveni matični broj koji jeste lični podatak.

- Taj broj direktno identificira osobu i samim tim, s obzirom na to da se svugdje traži, postoji mogućnost njegove zloupotrebe. Jer, kada imate nečiji matični broj, možete zloupotrijebiti njegove podatke bankovne kartice - kazala je ona.

U BiH, pak, u odnosu na Hrvatsku, gdje je matični broj zamijenjen osobnim identifikacijskim brojem, tzv. OIB-om, to nije regulirano.

- Poznato je da je samo u BiH Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona uveo tu neku vrstu broja za svoje korisnike usluga i oni, dakle, neće koristiti matični broj - kazala je Radonjić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.