ZA SVAKU BOLEST JEDNA BILJKA

Sve o moćnim biljkama koje olakšavaju prehladu, gripu, grlobolju i kašalj

Mnogo vam mogu pomoći brojne biljke i biljni pripravci koji će radi sadržaja aktivnije jačati imunitet i ubrzati oporavak

Za suzbijanje ili olakšavanje simptoma mogu pomoći brojne biljke. Ilustracija

Avaz.ba

22.10.2019

Bakterijske i virusne infekcije su česte baš u ovom razdoblju godine, a za suzbijanje ili olakšavanje simptoma mogu pomoći brojne biljke i biljni pripravci koji će radi sadržaja aktivnije jačati imunitet i ubrzati oporavak.

Donosimo najbolje od njih. 

Majčina dušica, prava (thymus vulgaris lamiaceae), obični timijan

Pomaže kod smirivanja prehlade, alergija i astme. Ilustracija

Biljka mediteranskog područja sivkastozelenih listova, sitnih bijelih i ružičastih cvjetova. Intenzivnog je okusa, jakog antiseptičkog djelovanja i pogodna za smirivanje kašlja. 

Osušeni listovi i cvjetovi majčine dušice bogati su flavonoidima i eteričnim uljem. Sadrže timol, borneol, cineol, metilkavikol, koji djeluju na smirivanje kašlja radi opuštanja mišića, otčepljuju nos i pomažu kod smirivanja prehlade, alergija i astme, a povoljno utječu i kod upala krajnika i desni. Ne upotrebljavati za vrijeme trudnoće ili dojenja.

Sljez, divlji (malva sylvestris malvaceae), crni sljez, šumski sljez

Smiruje kašalj, ima protuupalna svojstva, jača imunitet i čuva desni. Ilustracija

Biljka debele stabljike, dlakavih, žilastih listova i svijetloljubičastih cvjetova te plodova s po jednom sjemenkom. 

Sljez sadrži antocijane, polisaharide, flavonoide i sluzi radi kojih djeluje umirujuće na sluznice i bronhije. Smiruje kašalj, ima protuupalna svojstva, jača imunitet i čuva desni.

Šipak, ruža divlja (rosa canina rosaceae), grmolika ruža

Jača tijelo u borbi protiv prehlade i gripe. Ilustracija

Sušeni se šipak drobi u sitne dijelove, a radi visokog sadržaja C vitamina, riboflavina, jabučne i limunske kiseline te proantocijanidina djeluje kao snažan antioksidans i jača imunološki sistem. 

Jača tijelo u borbi protiv prehlade i gripe.

Ljekovita kadulja (salvia officinalis), aromatični grm s mediteranskog područja

Djeluje blagotvorno na desni i grlo. Ilustracija

Bogata je eteričnim uljem, flavonoidima, antioksidansima, fenolima, ružmarinskom kiselinom. Ima protuupalna i antiseptička svojstva radi sadržaja tujona, terpena, cineola i kamfora. 

Djeluje blagotvorno na desni i grlo. Nije pogodna za djecu, trudnice i dojilje. 

Crni ribiz (ribes nigrum grossulariaceae)

Bobice su bogate C vitaminom. Ilustracija

Poznat još kao grozdić, grm s crnim bobicama i aromatičnim lišćem bogatim žutim uljem. Radi sadržaja antocijana i flavonoida ima protuupalna svojstva i pogodno djeluje pri upalama desni i grla, a antocijanini imaju antivirusni učinak i pomažu u borbi protiv gripe i drugih virusnih infekcija. 

Bobice su bogate C vitaminom koji će povoljno djelovati na imunološki sistem u borbi protiv infekcija.

Rosika, rosna trava (drosera rotundifolia droseraceae)

Ima snažno protuupalno djelovanje. Ilustracija

Vodena biljka na vlažnim područjima. Listovi su prekriveni ljepljivim dlačicama crvene boje. Osušena je biljka pogodna u pripremi čaja i djeluje smirujuće na kašalj. Sadrži naftakinone, plumbagin te ima snažno protuupalno djelovanje. 

Djeluje antispazmatski, a radi sadržaja sluzi smiruje upalu sluznica, koristi se za liječenje suhog kašlja, poboljšava iskašljavanje i smiruje kašalj pa se koristi i kod bolesti pluća, hripavca i bronhitisa. 

Aktivni sastojak plumbagin sprečava razmnožavanje stafilokoka, streptokoka i pneumokoka. Može nepovoljno djelovati na želudac pa je potreban oprez i nije preporučljiva u trudnoći i za vrijeme dojenja.

Trputac (plantago major, plantago lanceolata plantaginaceae) veliki trputac, širokolisni trputac, uskolisni trputac, mala bokvica

Djeluje u borbi protiv plućnih infekcija i streptokoka. Ilustracija

Lišće se suši, a obiluje aktivnim tvarima poput aukubina, flavonoida i drugih antioksidansa koji jačaju imunitet i djeluju protuupalno i antibakterijski. Trputac sadrži smirujuću sluz pa služi kao pomoć pri iskašljavanju i pomaže kod bronhitisa te ublažava upale sluznica i otvara dišne putove ublažavajući astmu, laringitis, faringitis i alergijske reakcije. 

Ekstrakt polisaharida iz trpuca djeluje u borbi protiv plućnih infekcija i streptokoka. 

Ehinacea, pupavica (echinacea angustifolia)

Izrazito učinkovita u liječenju prehlada, gripe, svih infekcija gornjeg dišnog sistema. Ilustracija

Ljekovita biljka, lijepih ljubičastih cvjetova. Upotrebljavaju se korijen i cvjetovi. Ima snažna antiseptička i protugljivična svojstva zbog visokog sadržaja glukozida.

Jača imunološki sistem i potiče proces fagocitoze te je izrazito učinkovita u liječenju prehlada, gripe, svih infekcija gornjeg dišnog sistema. 

Đumbir (zingiber officinle zingiberaceae)

Ima antiseptička svojstva. Ilustracija

Daje pikantan, aromatičan okus, a rizomi se pripremaju svježi ili sušeni. Bogat je aromatskim uljima i sadrži seskviterpene, zingiberen radi kojih đumbir ima protivupalno djelovanje. 


Sadrži monoterpene i aldehide i djeluje protiv virusa prehlade te ima antiseptička svojstva, pomaže iskašljavanje, pomaže znojenje i smiruje groznicu.

Miloduh (hyssopus officinalis lamiaceae), ljekoviti sipan

Ima antivirusna, protugljivična i antibakterijska svojstva. Ilustracija

Zeleni razgranat, aromatičan i mirisan grm. Cvjetovi sadrže vrlo aromatično eterično ulje, bogato kamforom i terpenima, flavonoidima, ružmarinskom i kafenom kiselinom. Zbog svog sastava ima antispazmatski učinak, smiruje kašalj i olakšava iskašljavanje te je pogodna za korištenje kod bronhitisa. 

Ima antivirusna, protugljivična i antibakterijska svojstva. Nije pogodan za djecu, trudnice i dojilje. Ne preporučuje se upotreba više od tri dana.

Sljez, bijeli (althaea officinalis malvaceae), obični bijeli sljez, sljezovina

Dobar je kod smirivanja suhog kašlja, bronhitisa. Ilustracija

Biljka velikih listova prekrivenih dlačicama, cvate u kasno ljeto, a plodovi su plosnato okrugli. Najljekovitiji dio je korijen zbog visokog sadržaja sluzi, fenolnih kiselina i flavonoida. 

Ima protuupalna umirujuća svojstva i dobar je kod smirivanja suhog kašlja, bronhitisa i za ublažavanje upale grla. Blagotvorno djeluje na imunološki sistem.

Lavanda (lavandula officinalis lamiaceae), uskolisna lavanda, lavanda obična

Djeluje antiseptički i antibakterijski. Ilustracija

Eterično ulje sadrži više od 40 sastojaka, sadrži visok udio linalilacetata, linalola, terpinen-4-ol-a. Ima umirujući učinak i može pomoći kod astme i raznih tipova groznica. 

Djeluje antiseptički i antibakterijski. 

Ljekovita anđelika (angelica archangelic (archangelica officinalis) anđeoski korijen, siriš, trubaljka, korijen sv. duha

Povoljno djeluje kod ublažavanja kašlja. Ilustracija

Upotrebljava se suhi korijen bogat eteričnim uljem alfa – i beta – felanrenom, angelicinom, bergaptenom i ostholom. 

Zbog aktivnih sastojaka povoljno djeluje kod ublažavanja kašlja i za iskašljavanje te kod prehlade, bronhitisa i gripe. Djeluje protuupalno, antibakterijski i protugljivično. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.