ISTRAŽUJEMO Hrvatska bh.vilu "Aurora" dala na iznajmljivanje

Ko je ruski magnat koji je zakupio bh. vilu u Trstenom kod Dubrovnika

M. Aš.
22.10.2019 18:36

Vila Aurora: Riječ je o bh. imovini

Foto: Agencije

Zapuštena bh. Vila Aurora u Trstenom, rezidencijalni objekat za koji je nekad bio zainteresovan Džon Malkovič, holivudski glumac hrvatskih korijena biće obnovljena, objavili su jučer mediji u Hrvatskoj.

Riječ je o elitnoj vila na Jadranu, koja je izgrađena između 1905. i 1908. godine i koja je poslije Drugog svjetskog rata postala odmaralište komunističkog vodstva SRBiH, a vodi se u vlasništvu Crvenog križa BiH.

Bosna i Hercegovina i Hrvatska, kako je pisao "Avaz" prije tri godine, nikada nisu riješile spor u vezi s povratom elitne vile „Aurora", na osnovu  Sporazumom o sukcesiji  a umjesto dogovora, Hrvatska ju je dala na iznajmljivanje na period od 30 godina.

Na osnovu ovog ugovora, sada je radove preuzela kompanija "Renesansa", čiji je vlasnik Mihail Šelkov, ruski preduzetnik najpoznatiji po proizvodnji titana i tehnologijama koje se koriste u avionima Boinga i Erbasa.

Na javnom konkursu, koji je raspisan krajem juna, Renesansa je dala najveću ponudu za pomenute nekretnine, a sada, u roku od tri godine, treba da ih osposobi za ugostiteljsko-turističke djelatnosti.

Inače, SIPA je godinama istraživala ko se želio domaći ove vrijedne nekretnine falsificirajući dokumente Ministarstva financija BiH da bi vilu prodali „ispod žita“ i bez znanja države BiH.

Indikativno je međutim i kako je vila data u zakup, jer je postoji zabrana raspolaganja nad vilom koju je donijela Hrvatska još 1992. godine. Naše je Pravobranilaštvo tražilo ulazak u posjed, ali je sud u Dubrovniku to odbio. Postoji i spor na Županijskom višem sudu, koji još nikada  okončan.

– To je imovina BiH i niko je ne može prodati. Suglasnost ne može dati ni Vijeće ministara, samo Pravobranilaštvo BiH. Mi to nismo ni dali na prodaju. Nikad nismo postigli sporazum s Hrvatskom o nepokretnoj imovini – kazao nam je prije dvije godine  Mlađen Mandić, iz Pravobranilaštva BiH.

NA VRH