SARAJEVO

Sutra koncert "Muzičko putovanje kroz kulture" povodom godišnjice osnivanja Republike Turske

Na konferenciji za medije se obratili organizatori i učesnici manifestacije

Fena

22.10.2019

Koncert "Muzičko putovanje kroz kulture“ najavljen je za sutra u Narodnom pozorištu u Sarajevu kao veliki umjetnički događaj. 

Bit će održan povodom 96. godišnjice osnivanja Republike Turske, a gosti su dvoje solista iz te zemlje - Ruja (Ruya) Taner, pianistica, te Dinčer Ozer (Dincer), perkusionist. Učestvovat će i bosanskohercegovački umjetnici Lejla Jusić, sopranistica, kao i Emir Nuhanović, klarinetist.  Na programu će biti djela klasične muzike, kao i melodije iz turske baštine. 

Koncert organiziraju Ambasada Turske u Bosni i Hercegovini i Narodno pozorište SarajevoDirektor tog pozorišta Izudin Bajrović i turski ambasador u BiH Haldun Koč (Koc), na konferenciji za medije održanoj danas, najavili su koncert i kao primjer prijateljskih veza dvaju zemalja, a umjetnost, naročito vrhunsku, nazvali jednim od najljepših povoda za zbližavanje kultura. 

Bajrović je počašćen, kako je rekao, što je Narodno pozorište određeno da bude mjesto sutrašnjeg koncerta, dok je ambasador Koč naglasio Bajrovićev, ne samo profesionalni, već i lični angažman i razumijevanje za uspješni završetak priprema.  

Naglašavajući da će glavni akteri ipak biti sopranistica Tuner i perkusionist Ozer, ambasador je izrazio nadu da će koncert uspješno pokazati kulturološke sličnosti kao vrijednost koju treba promovirati na najljepši, umjetnički način. Ambasador je izjavio i da je njegova supruga Pinar Koč idejni tvorac projekta kulturološke saradnje i da je kao žena čiji su korijeni s ovih prostora, od prvog dana realizacije bila uporna, vrijedna i uspješna. 

Na konferenciji su se obratili i glavni akteri najavljenog događaja. Pijanistica Ruja Taner, koja je nastupala dosad u mnoštvu zemalja i nije prvi put u Sarajevu, podsjetila je na nastupe sa Sarajevskom filharmonijom i na koncert održan u Mostaru, ali za sutrašnji je kazala da će biti jedan od posebnih događaja. Za njenog kolegu Dindžera Ozera vrlo je važno i pozitivno što mediji promoviraju ovakve umjetničke performanse. On i pianistica Tuner gostovali su posredstvom ambasada Turske u više zemalja svijeta, a sutrašnji koncert je, po Ozerovim riječima, organiziran vrlo profesionalno zahvaljujući ambasadoru Kocu i njegovoj supruzi. 

Ambasador Republike Turske u BiH zahvalio je i partnerima u realizaciji ovog projekta, među njima posebno Kulturnom centru "Yunus Emre" i kompaniji Šišedžam.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.