SARAJEVO Devet udruženja žrtava i svjedoka genocida i ratnih zločina

Otvoreno pismo Nobelovom komitetu za književnost: Ovo je završna faza genocida

M. R. S. / Avaz.ba
23.10.2019 10:55

Devet udruženja žrtava i svjedoka genocida i ratnih zločina uputit će otvoreno pismo Nobelovom komitetu za književnost kojim će iskazati ogorčenost zbog dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu. 

Kada Hotić, predsjednica Udruženja ''Majke enklava Srebrenica i Žepa'', istakla je da je to završna faza genocida.

- Nažalost, ima onih koji stalno negiraju da je bio genocid, slušamo uvrede da izmišljamo, a oni bijeli nišani nisu lažni, oni su od nekoliko koščica žrtava. Kad se osuđuje genocid, makar manje boli. A svjedoci smo da se Nobelova nagrada dodijeli onome koji laže, vrijeđa istinu, žrtve. Ne znam šta se desilo da su njemu dodijelili, da li je sotona u njima proradila, fašizam zaživio - rekla je Hotić.

Dodala je da to nije umjetnost nego laž.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja ''Žena - žrtva rata'', istakla je da se pita je li Handke omogućio utočište Siniši Milojčiću, koji je promijenio ime i za kojim je raspisana Interpolova potjernica i da se pita koliko je takvih.

Irfan Ajanović, predsjednik NO Udruženja žrtava i svjedoka genocida, rekao je da su u pismu naznačili da će na obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici na pročelju biti imena negatora genocida, kao i predlagača nagrade.

U dijelu pisma se, navode potpisnici, pita Komitet zašto se kriju iza Handkea i ističe da su mogli posthumno nagraditi i Slobodan Miloševića, Radovana Karadžića i Hitlera.

Predstavnici udruženja kazali su i da je dodjelom nagrade Handkeu Komitet narušio vlastiti kredibilitet i umanjio značaj nagrade.

Komentari

NA VRH