DOPISI Ministar poslao prijavu glavnom tužiocu

Džindić pisao Tužilaštvu TK: Ispitajte nedolazak šest članova odbora za glasanje na sjednicu Skupštine rudnika Banovići

M. Aš. / Avaz.ba
23.10.2019 11:36

Džindić: Traži da se sve ispita

Foto: Avaz

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić zatražio je od Tužilaštva Tuzlanskog kantona da ispita osnovanost nedolaska svih šest članova Odbora za glasanje na vanrednu sjednicu Skupštine RMU Banovići.

On je dopis uputio na ruke glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona Tomislava Ljubića.

Nadzorni odbor RMU Banovići je 26. septembra 2019. godine donio odluku o sazivanju 10. vanredne sjednice Skupštine RMU Banovići koja je zakazana za 21. oktobar 2019. godine, a na kojoj se nisu pojavili članovi Odbora za glasanje koji su trebali provesti proceduru izbora novog Nadzornog odbora. Zbog njihovog nedolaska u konačnici je i otkazana sjednica Skupštine RMU Banovići.

Džindić je u svom dopisu Tužilaštvu Tuzlanskog kantona naveo da su odlukom Nadzornog odbora u Odbor za glasanje 26. septembra 2019. godine imenovani Zuhdija Smajlović (predsjednik), Mirsad Bećić (član), Mehmed Klopić (član), Selma Dedić (zamjenik člana), Amir Bećirović (član) i Minela Dostović (zamjenik člana).

 - Kako je prisustvo predsjednika i članova Odbora za glasanje neophodno da bi se održala sjednica Skupštine RMU Banovići, nepojavljivanje niti jednog od imenovanih u Odboru za glasanje izaziva osnovanu sumnju da se radi o namjernoj opstrukciji Vlade FBiH u vršenju svojih ovlaštenja utvrđenih zakonom - naveo je Džindić. 

Ministar Džindić je naveo da će Vlada FBiH poduzeti korake nakon što istekne rok od tri dana (do sutra), a ukoliko aktuelni saziv Nadzornog odbora ne sazove novu sjednicu Skupštine.

- Mi ćemo odmah 1. novembra sazvati Skupštinu, odrediti Odbor za glasanje, imenovati sva radna tijela i završiti posao - rekao je Džindić danas na pres-konferenciji u Sarajevu. 

Komentari

NA VRH