PRES-KONFERENCIJA

Džindić: Vlada FBiH razmatra korekciju cijene uglja, što će za sobom povući poskupljenje struje

Naredne sedmice sastanak s "Elektroprivredom BiH"

Nermin Džindić. Avaz

Piše: SL. M. - M. R. S.

23.10.2019

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH potpisalo je danas sa Savezom sindikata radnika rudnika u FBiH produženje aktuelnog kolektivnog ugovora i on će važiti do potpisivanja novog.

- Zahtjev Sindikata za novom satnicom je 2,70 KM. Mi u ovom trenutku razmatramo i opciju korekcije cijene uglja, koja bi povukla za sobom i efekt povećanja cijene električne energije. O toj opciji trenutno razmatramo. Do trenutka početka ili finalizacije pregovora imat ćemo i finalan stav. Danas smo poslali još jednom i zahtjev prema „Elektroprivredi BiH“ i Upravi i Nadzornom odboru za jedan hitan sastanak – rekao je Nermin Džindić, ministar energije, industrije i rudarstva FBiH.

Sastanak bi trebao biti održan za sedam dana, u srijedu naredne sedmice, bit će razgovarano o nastavku pregovora sa sindikatima i stanju u rudarstvu, kao i potezima koje će povlačiti Vlada FBiH i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH.

Safer Mušanović, predsjednik Sindikata rudara FBiH, kazao je da je zadovoljan potpisivanjem sporazuma te da njih najviše interesira povećanje cijene uglja jer bi to značilo stvaranje kapitala za nabavku novih mašina.

On očekuje da će minimalna satnica biti povećana na iznos koji traže 2,70 KM.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika, istakao je da su danas završili što su usaglasili, ali da je pred njima mnogo teških pitanja za koja treba što prije naći najkvalitetnije rješenje.

- Sektor rudarstva je prijeko potreban i privredi i građanima. Opterećen je trenutno teškim stanjem - dodao je Husić.

Govoreći o stanju u "Aluminiju", odnosno ponudama koje pristižu, Džindić je naveo da je počelo razmatranje prijedloga izraelsko-kineskog konzorcija. 

- Ono što su preduvjeti navedeni u tom materijalu, mi tek sad analiziramo, jer je materijal na 100 stranica na engleskom jeziku, tek smo ga preveli i analiziramo stranicu po stranicu. Preduvjeti su, po meni, neprihvatljivi i s analizom. Vrlo brzo će Vlada sjesti i razmatrati već na narednoj sjednici cjelokupnu ponudu ili analizu, kako god je želite nazvati, i tome se očitovati i zakazati novi sastanak s izraelsko-kineskim konzorcijem - rekao je Džindić. 

On je naveo i kako je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stigla ponuda za sastanak te se čeka potvrda termina. Sastanak će, prema riječima ministra, biti održan, najvjerovatnije, naredne sedmice. 

Ministar Džindić je komentirao i eventualni povratak automobilskog giganta Volkswagena u BiH. 

- Kompanija Volkswagen je u većinskom vlasništvu Volkswagena Sarajevo i kao takva ima odgovarajući spor i probleme na relaciji s upravom Preventa, koji je manjinski vlasnik Volkswagena Sarajevo. Jedan od preduvjeta koji je menadžment Volkswagena stavio pred Vladu je da se iz vlasništva isključi Prevent. Prevent, naravno, nije pristao i sada je tu spor između dvije privatne kompanije. Mi se tu kao Vlada ne možemo miješati. Pokušali smo u nekom procesu medijacije napraviti zbog interesa građana i novih radnih mjesta neko kompromisno rješenje - rekao je Džindić. 

Volkswagen Sarajevo, prema riječima Džindića, ulaže, ali ne u dovoljnoj mjeri i ne onoliko koliko su bili njihovi prvobitni planovi za Sarajevo.

- Taj spor između Volkswagena i Preventa iz Njemačke se prenio u Sarajevo i još traje. Mi na to ne možemo utjecati - rekao je Džindić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.