STAVOVI

Husić za "Avaz": Krajnje vrijeme za povećanje cijene uglja

Husić: Predmet analize. Arhiv

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

23.10.2019

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika uglja FBiH, istakao je za "Avaz" da je krajnje vrijeme za korekciju cijene uglja i njeno povećanje. Da je to predmet analiza i Vlade FBiH jutros je kazao ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

- Veleprodajna cijena iz rudnika ka termoelektranama se nije mijenjala deset godina. Neka svako radi svoj dio posla. To je jedno od pitanja koje će biti predmet analize federalnih institucija – dodao je Husić, komentirajući to što je ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić, nakon što je sa sindikatima potpisan sporazum o primjeni kolektivnog ugovora, rekao da se razmatra i opcija korekcije cijene uglja, koja bi povukla za sobom i efekt povećanja cijene električne energije.

- Krajnje je vrijeme. Imate analize evropskih instituta u kojim se kaže da je finansijska stabilnost ''Elektroprivrede BiH'' dobrim dijelom zasnovana jer se kupuje ugalj po cijeni koju određuje Vlada i koja ne pokriva troškove proizvodnje uglja. Treba samo kazati kako dalje. Mi ne tražimo ništa više od toga, da nemaju svaka dva-tri mjeseca traumatična dešavanja u rudnicima – kazao je Husić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.