PORUKE

Salkić: Sud je utvrdio da postoji diskriminacija Bošnjaka u obrazovanju u RS

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović je ustvrdila da niko nije diskriminiran

Ramiz Salkić. Avaz

Fena

23.10.2019

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić pozvao je predsjednicu RS Željku Cvijanović da osigura provođenje ustavnih odredbi u obrazovnom procesu u ovom entitetu.

- U obrazovnom procesu u ovom entitetu se provodi diskriminacija, jer se koristi neustavan termin srpski jezik, kao naziv za jezik srpskog naroda, a u isto vrijeme se ne dozvoljava bošnjačkom narodu da za svoj jezik koriste naziv bosanski jezik ili se nameće naziv bošnjački jezik – rekao je Salkić.

Da postoji diskriminacija u obrazovnom procesu u ovom entitetu utvrdio je, podsjeća, Ustavni sud Bosne i Hercegovine, koji je naložio Vrhovnom sudu entiteta da donese odluku kojom će biti naloženo vlastima entiteta da otklone diskriminaciju bošnjačke djece u Vrbanjcima u Kotor-Varoši.

- Pozivam vlasti u ovom entitetu da prestanu provodi sistemsku diskriminaciju nad Bošnjacima i da konačno prihvate Bošnjake kao ravnopravne građane ovog entiteta. Mi smo se vraćali da živimo na svojim ognjištima nakon progona i genocida nad nama, vraćali smo se da živimo u miru, ali nikada nećemo odustati od naše borbe za ravnopravnost, istinu i pravdu. Vlast u ovom entitetu to mora prihvati kao činjenicu i da se ponaša prema svim građanima jednako, što trenutno nije slučaj – ukazao je Salkić. 

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović jučer je ustvrdila da niko nije diskriminiran po pitanju jezika, koje je Ustav RS prepoznao kao maternje.

- Niko nije diskriminiran, pošto postoje jezik srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda i, prema tome, za mene je ta priča jasna - rekla je Cvijanović u povodu prezentacije Rječnika bosanskog jezika autora Dževada Јahića, koju je podržao potpredsjednik Ramiz Salkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.