RAZGOVORI

Nikšić održao sastanak sa Satlerom: U BiH je poremećen sistem vrijednosti

Na kraju sastanka zajednički je pohvaljen rad Vlade Kantona Sarajevo

Satler i Nikšić. SDP

Avaz.ba

23.10.2019

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić primio je u nastupnu posjetu Johana Satlera (Johann Sattler), novog šefa Delegacije Evropske unije u BiH, a tema sastanka bila je aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini.

Poseban fokus razgovora odnosio se na neformiranje vlasti na državnom i federalnom nivou te je na sastanku iskazano zajedničko mišljenje kako to mora biti apsolutni prioritet djelovanja Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Nikšić je rekao kako je u Bosni i Hercegovini u posljednjih pet godina u potpunosti poremećen sistem vrijednosti, što je dovelo do apsolutnog zastoja u mnogim segmentima bh. društva. To je i jedan od glavnih razloga zbog kojeg se nacionalističke stranke i ne mogu dogovoriti oko formiranja vlasti.

Ovakvu situaciju bi jedino mogli riješiti vanredni izbori, a promjene Izbornog zakona u smislu mogućnosti raspisivanja vanrednih izbora, ali i transparentnijeg načina održavanja izbornog procesa su ono na čemu SDP godinama insistira.

Na sastanku je rečeno kako SDP u proteklom periodu nikada nije bio oponent interesima građana, od kojih su najvažniji integracije BiH u Evropsku uniju i NATO, te da je u mnogim segmentima reformi koje je vodila i međunarodna zajednica SDP uvijek bio konstruktivna opozicija.

Na kraju sastanka zajednički je pohvaljen rad Vlade Kantona Sarajevo, čijim su radom građani ovog kantona iznimno zadovoljni. Međutim, uprkos dobrom radu stranaka koje čine Vladu, njihov rad je pod velikim pritiskom zbog pokušaja njihove skoro svakodnevne diskreditacije, u kojima se ne biraju sredstva u pokušajima preslagivanja skupštinske većine i eventualne smjene Vlade Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.