ISTRAŽUJEMO

Borba za fabriku Volkswagena: Kakve su šanse za povratak automobilskog giganta u BiH

Prostor nekadašnjeg TAS-a jedna od ponuđenih lokacija. Ilustracija

Piše: M. Rener-Smajović

23.10.2019

Dvanaest zemalja Evrope izrazilo je interesiranje da u njihovoj zemlji njemački gigant Volkswagen gradi novu fabriku. Među njima je i BiH.

Lobiranje i borba za naklonost njemačkog giganta još su intenzivniji nakon što je uprava VW-a odlučila da ne gradi pogon u Turskoj, zbog vojne ofanzive u Siriji, kojoj se protivi Njemačka, ali i većina zapadnog svijeta.

Interes da njemačkog automobilskog giganta vrati iskazala je i BiH.

- Poslali smo i mi pismo interesa i sada čekamo. Nismo odustali – kazali su nam jučer u uredu premijera FBiH Fadila Novalića.

Ponudili pogodnosti

Prema informacijama koje smo dobili, za gradnju nove fabrike ponuđene su dvije lokacije, obje na području Kantona Sarajevo.

- Jedna je na mjestu gdje je bio TAS i druga na području općine Novi Grad. Njima treba ogromna površina, a takvih baš nema puno. Ponudili smo i neke pogodnosti, uvjete finansiranja – kazali su nam upućeni u ovo pitanje, ocijenivši da ni Turska nije sto posto otpala.

Ističu da je postojao spor između njemačkog Volkswagena i sarajevskog „Preventa“ zbog ulaganja u firmi „Volkswagen“ Sarajevo, ali, prema nezvaničnim informacijama, on se rješava.

Predstavnici Privredne komore FBiH i Agencije za promociju stranih investicija BiH su prije nekoliko mjeseci boravili u Volfsburgu u Njemačkoj, sjedištu VW-a, gdje su razgovarali i s predstavnicima Volkswagena o mogućnostima ulaganja u BiH. Detalji tog sastanka nisu poznati s obzirom na stroga pravila VW-a.

Za gradnju fabrike Volkswagena, osim BiH, zainteresirane su i Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska. Njemački ministar privrede i energetike Peter Altmajer (Altmaier) jučer se susreo s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je najavio da će pokrenuti inicijativu za dovođenje Volkswagena u Srbiju.

Pomoć Rimca

I hrvatski mediji pišu o posjeti Altmajera njihovoj zemlji i ulasku Hrvatske u bitku za ovu investiciju vrijednu više od milijardu eura. Hrvatskoj vladi pomogao je Livnjak Mate Rimac, poznato ime u svjetskoj autoindustriji. On je u Zagrebu pokrenuo „Rimac automobili“ i stvorio jedno od najbržih električnih vozila na svijetu. Upravo je on bio kontakt osoba između VW-a i hrvatske vlade.

O posjeti Altmajera BiH još nema zvaničnih informacija, bar nam je tako rečeno u Vladi FBiH, ali to ne znači da je neće biti.

Zapošljavanje 4.000 ljudi

Novi pogon Volkswagena trebao bi se prostirati na 400.000 kvadrata i zaposliti do 4.000 ljudi. 

Investicija, koja je prvo trebala biti realizirana u blizini Izmira, vrijedna je između 1,2 i 1,5 milijardi eura.

Rumunija ima najveće šanse

Stručnjaci za „Avaz“ kažu da najveće šanse za otvaranje fabrike ima Rumunija. 

Osim toga što je ova zemlja članica EU, prednost je niska cijena rada. Odnosno, jeftina radna snaga.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.