AKTUELNO Direktor Policije Republike Srpske

Ćulum: OSA nam ne dostavlja informacije o povratnicima iz Sirije

On je naveo da 85 posto migranata ulazi s područja Srbije, a 15 posto s područja Crne Gore

I. K. / Avaz.ba
24.10.2019 09:50

Darko Ćulum

Foto: Arhiv

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ne dostavlja nikakve informacije Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske kada je riječ o povratnicima sa stranih ratišta, izjavio je direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum. 

- Još nismo dobili ništa od OSA-e za ova lica. Kada je riječ o drugim licima, organiziranim kriminalnim grupama i njihovim aktivnostima, to prosljeđuju - izjavio je Ćulum za "Glas Srpske".

Inače, Ćulum, koji je i član Udarne grupe za borbu protiv terorizma, kaže da će lica za koja postoji osnov sumnje da su počinila krivična djela biti procesuirana te da su ona u nadležnosti Agencije za istrage i zaštitu, Tužilaštva i Suda BiH.

Međutim, sva druga lica moraju biti stavljena pod nadzor, da se vidi gdje su bila, šta su radila i da bude izvršena njihova deradikalizacija. Bitno je da budu pod nadzorom. Mora i može se provjeriti jesu li se prilikom odlaska na strana ratišta, konkretno u Siriju, državljani BiH odrekli državljanstva ili nisu. Ti podaci postoje - rekao je Ćulum. 

Prema njegovim riječima, BiH ne treba primati takva lica koja su se odrekla državljanstva BiH.

Na tome ćemo istrajavati, a šta će odlučiti institucije na nivou BiH, do njih je. Smatram da bi to bio dodatni rizik, ne samo za BiH nego i šire - rekao je Ćulum. 

Govoreći o problemu migranata, Ćulum kaže da oni koji su, odgovarajući na upozorenja iz RS, govorili da migranti neće postati problem Republike Srpske i BiH sada šute i nemaju rješenja, te dodaje da su sigurnosne institucije mogle mnogo bolje odgovoriti na izazove migrantske krize, ali to nije urađeno.

On je naveo da 85 posto migranata ulazi s područja Srbije, a 15 posto s područja Crne Gore.

Komentari

NA VRH