SARAJEVO

Ispovijesti oboljelih koji koriste ulje kanabisa: Želja za životom je puno veća od straha od hapšenja

Iako je Svjetska zdravstvena organizacija podržala upotrebu kanabisa u svrhu liječenja, u našoj zemlji on je zabranjen

Piše: A. Č. - Avaz.ba

24.10.2019

S današnjeg sastanka - Avaz
S današnjeg sastanka - Avaz
S današnjeg sastanka - Avaz
S današnjeg sastanka - Avaz
S današnjeg sastanka - Avaz
+9

Nevjerovatan broj ljudi u BiH koristi ulje kanabisa za liječenje te time riskiraju svoju slobodu. Iako je Svjetska zdravstvena organizacija podržala upotrebu kanabisa u svrhu liječenja, u našoj zemlji on je zabranjen, rekao je Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, na početku skupa koji je organizirao danas u zgradi Parlamenta BiH.

Magazinović je istakao kako se u proceduri legalizacije kanabisa u medicinske svrhe još čeka odluka Ministarstva zdravstva Republike Srpske. 

- Nadležni u Republici Srpskoj nisu protiv inicijative, ali se moraju promijeniti zakonski okviri koji reguliraju to pitanje. Postoje dvije mogućnosti, da se izmijene zakonski akti ili da se usvoji novi zakon. Budući da oboljeli nemaju vremena da čekaju, bolja bi bila prva opcija - kazao je Magazinović. 

Studenti Akademije scenskih umjetnosti danas su prepričali životne priče i iskustva osoba koje su oboljele ili su suočene s nekom bolešću u svom bližem okruženju te godinama koriste kanabis u svrhu liječenja. 

- Trebalo je nekoliko godina da se utvrdi dijagnoza. Oboljela je od najtežeg oblika epilepsije i još ne postoji lijek. Djevojčica od svoje prve godine uzima terapiju koja donekle pomaže. Kao i svaki drugi roditelj, želeći olakšati djetetu, počeli smo koristiti ulje kanabisa. Imali smo problem kako ga prenijeti preko granice, ali susreli smo se s problemima. Prirodno čisto ulje kanabisa sam našla u Sarajevu i ilegalno ga kupujem. Broj napada se smanjio za 50 posto. Kada je počela uzimati ulje, njeno ponašanje se poboljšalo. Što se tiče nabavke, nije me strah hapšenja, ja sam roditelj koji će učiniti sve za bolesno dijete. Da država ima sluha, pomogla bi nam i ne bismo bili prepušteni sami sebi. Današnji političari smatraju da se njihovoj djeci i voljenima ne može desiti ovo što se desilo mom djetetu. Da živimo u normalnijoj državi, imali bismo podršku države, a ne ilegalno kupovali – prepričala je studentica Iva Šimić.

Prije 10 godina prestao se baviti sportom, osjetio je nemoć i bol u rukama i nogama. Bez tuđe pomoći nije mogao oprati ruke, zube, nije mogao najnormalnije stvari uraditi.

- Saznao sam da imam multiple sklerozu. Prvo su mi rekli da je to neizlječiva bolest. Sve metode koje su mi nudili su bile preskupe, a u isto vrijeme imale su male šanse za izlječenje. Tražio sam spas u alternativnoj metodi. Nakon što sam napustio bolnicu, počeo sam intenzivno koristiti kanabisovo ulje. Vratio sam se sportu. Prilikom prenošenja ulja stvorio se strah u meni. Mislim da bi svi trebali da se zapitaju je li ovo vrijedno raspravljanja i razmišljanja – prepričao je Kerim Čutuna priču 31-godišnjaka.

Priču 32-godišnje žene prepričala je Anja Drljević.

- Oboljela sam od malignog tumora. Deset godina je sve bilo dobro, ali u novembru prošle godine javili su se problemi. Prije zvanične dijagnoze čula sam da su se mnogi liječili uljem kanabisa. Odlučila sam da i ja probam. Sada se uspješno liječim. Karcinom koji je bio sedam centimetara potpuno se povukao i u potpunosti je nestao. Dala sam ogromnu količinu novca za ulje i stresno je to prenositi preko granice. U mom daljnjem liječenju ulje ću sigurno koristiti. Želja za životom je puno veća od hapšenja – prepričala je Drljević.

Irfan Ribić je poručio kako će prije izabrati zatvor na nogama nego slobodu u kolicima.

- Često kažem da ništa specijalno nisam radio, osim što sam sebi pokušavao spasiti život. Nesretnim okolnostima sam se našao u kolicima, a kasnije i na krevetu - rekao je Ribić.

Naveo je kako mu tokom liječenja novac koji je trošio nije bio toliko bitan koliko strah da ga neko ne prevari.

- Nevjerovatno je na koliko sam razumijevanja naišao, od policajaca do ministara. Ali sama činjenica da ulje stavite u svoj džep i krenete preko granice je dovoljno poražavajuća - rekao je Ribić.

Skupu su podršku dale brojne osobe iz bh. javnog života, među kojima su Senad Pećanin, Sejo Sexon, Damir Arnaut, Haris Zahiragić, Nermin Nikšić, Alma Čolo i drugi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.