OTKRIVAMO

Skandalozno: Na spisku branilaca BiH i ratni zločinac Dario Kordić!

Zločinac koji je osuđen zbog masakra u Ahmićima, u kojem je ubijeno 116 civila, u ratu proveo 1.680 dana

Kordić: Odgovoran za masovna ubistva. Arhiv

Piše: M. AŠČIĆ

24.10.2019

Objavljeni borački registar Federalnog ministarstva za boračka pitanja otkrio je skandalozan podatak. Na spisku osoba koje su učestvovale u odbrani BiH nalazi se i ime presuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, otkriva „Dnevni avaz“.

Pripadnik HVO-a

Borački spisak, na koji su branioci  godinama čekali, pokazao je svu apsurdnost sistema

U registru, koji je objavljen prije desetak dana, navedeno je da je Kordić, sin Pere, rođen 14. decembra 1960. godine,  u odbrani države učestvovao 1.680 dana kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO).


Print screen registra Ministarstva za boračka pitanja FBiH. Avaz

Radi se o istom onom Kordiću koji je osuđen zbog masakra u Ahmićima, u kojem je ubijeno 116 civila, a  najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba.

Za ovaj masakr Kordića, jednog od zapovjednika akcije HVO- a i zloglasnih „Jokera“, Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu osudio je na 25-godišnju kaznu zatvora.

Kordić je osuđen zbog zapovjedne odgovornosti. Iz zatvora u Beču pušten je nakon što je odležao 16 i po godina, ali se nikad nije pokajao za zločine niti je pokazao kajanje.

Veliki uspjeh

Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja, jučer nije odgovarao na naše pozive.

Na boračkom registru se, inače, radilo mjesecima i predstavljen je kao veliki uspjeh ovog ministarstva, s ciljem da se konačno vidi ko je bio učesnik u odbrani države.

Saznajemo da su boračka udruženja koja su upoznata s ovom informacijom, ogorčena i pitaju se ko je uopće kontrolirao ko je na spisku branilaca i kako je mogla promaći ovakva skandalozna odluka.

Proveo više u ratu od generala Divjaka!?

Indikativno je, međutim, da je zločinac Kordić u odbrani države učestvovao, recimo, više od legendarnog generala Armije RBiH Jovana Divjaka. Za Divjaka je navedeno da je u odbrani države učestvovao 1.475 dana.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.