MIGRANTSKA KRIZA Zabilježio reporter "Avaza"

Oko 100 migranata bez ikakvog nadzora iz Cazina ide ka Velikoj Kladuši

E. T. / Avaz.ba
24.10.2019 17:40

Da je Unsko-sanski kanton na ivici kolapsa kada se radi o migrantskoj krizi svjedoče i prizori koje je danas zabilježio reporter "Avaza".

Naime, grupu od oko 100 migranata naš reporter sreo je na putu od Cazina ka Velikoj Kladuši. Migranti su se slobodno kretali uz glavni put bez ikakvog sigurnosnog nadzora.

Bosna i Hercegovina još nema rješenje za ovaj problem, koji se najviše odražava na USK.

Evropska komisija danas je saopćila da će osigurati dodatna dva miliona eura humanitarne pomoći za migrante i izbjeglice u Bosni i Hercegovini te ponovo zatražila od bosanskohercegovačkih vlasti da osiguraju nove lokacije za smještaj migranata kako bi im se osigurali adekvatni uvjeti.- S približavanjem zime ubrzavamo podršku, tako da naši humanitarni partneri mogu dostaviti više pomoći onima kojima je potrebna. Naša je pomoć u prvom redu namijenjena za hitnu zdravstvenu zaštitu te podjelu vreća za spavanje, toplih jakni, hrane i lijekova. Ključno je da vlasti hitno omoguće dodatne smještajne kapacitete kako bi osigurali sigurne i dostojanstvene uvjete života migranata i izbjeglica u zemlji - saopćeno je iz Evropske komisije.

Komentari

NA VRH