PORAŽAVAJUĆE

BiH prema lakoći poslovanja najgora od svih zemalja u regionu

Naša zemlja zauzima 90. mjesto, a nazadovala je za jedno mjesto u odnosu na prethodnu listu zbog sporih zakonskih procedura za pokretanje poslovanja i izdavanja građevinskih dozvola

Katastrofalni podaci. Doing Business lista

Piše: E. Ma. / Avaz.ba

24.10.2019

Bosna i Hercegovina zauzima posljednje mjesto od svih zemalja u regionu prema lakoći poslovanja na najnovijoj Doing Business listi koju je sačinila Svjetska banka

Naša zemlja zauzima 90. mjesto, a nazadovala je za jedno mjesto u odnosu na prethodnu listu zbog sporih zakonskih procedura za pokretanje poslovanja i izdavanja građevinskih dozvola. 

U tim kategorijima je zauzela 184., odnosno 173. mjesto.

Na Doing Business listi za 2020. godinu BiH je u kategoriji plaćanja poreza pripalo 141. mjesto, a u kategoriji zaštite prava manjinskih akcionara 88. mjesto.

Nešto bolje pozicionirani smo u kategorijama u kojima se ocjenjuje dostupnost električne energije i dostupnost kredita, u kojima je BiH zauzela 74., odnosno 67. poziciju.

BiH je najbolju poziciju zauzela u kategoriji vezanoj za rješavanje insolventnosti, gdje je na 37. mjestu.

U regiji poslovanje se najlakše ostvaruje u Sjevernoj Makedoniji, koja zauzima 17. mjesto na ovoj listi, Slovenija  je 37., Srbija 44., Crna Gora 50., Hrvatska 51., dok je Kosovo 57. 

Rang-lista. Svjetska banka

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.