NAŠA TEMA

Na bh. tržištu ima svega, od ’vijagre’ do citostatika

Nelegalnom kupovinom putem interneta ili drugih izvora građani se upuštaju u avanturu s falsificiranim lijekovima, koji su često opasni po život, kazala je Melić

Pojedini lijekovi koje smo pronašli na nekim internet-stranicama. Avaz

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

24.10.2019

Polovina lijekova koja se kupuje preko interneta je falsificirana i potencijalno toksična, upozoravaju stručnjaci. Količina i vrsta lijekova na crnom tržištu (internet, prodaja preko oglasa...) mijenja se iz godine u godinu, ali je uvijek u porastu. Na internetu postoje hiljade stranica koje prodaju lijekove i “čudotvorne“ tretmane koji liječe sve bolesti. 


Glavni put

Tijana Spasojević - Došen iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva ističe za „Avaz“ da u bh. apotekama nije dozvoljena prodaja lijekova koji stižu s interneta niti se lijekovi smiju kupovati preko interneta. 

- Nakon pozitivnog nalaza o kontroli kvaliteta mi stavljamo lijek u promet - istaknula je Spasojević-Došen.

No, kupovina na internetu nije zakonski uređena pa se kupuju lijekovi neutvrđenog sastava i neprovjerenog kvaliteta.

- Fizička lica i nelicencirane ustanove ne mogu se baviti prometom lijekovima. To je nelegalno. Najčešće se falsificiraju tzv. life style lijekovi (lijekovi za liječenje erektilne disfunkcije, za mršavljenje, anabolici). I kod nas, baš kao i u drugim državama, kupuju se i krivotvoreni antibiotici, vakcine, citostatici - pojašnjava Spasojević-Došen.


Prijavljeni slučajevi

Porodice oboljelih često, u potrazi za spasom, kupuju čudesne prahove, otopine, sokove, tablete. Alma Melić, farmaceutkinja iz “Apoteka Sarajevo”, kazala nam je da je takva kupovina rizična, opasna i nepouzdana.

 - Nelegalnom kupovinom putem interneta ili putem drugih nelegalnih izvora građani se upuštaju u avanturu s falsificiranim lijekovima, koji su često opasni po život ili nedjelotvorni – kazala je Melić.

Stevanović: Država se treba pobrinuti

Ugledni sarajevski internista Dragan Stevanović smatra da se radi o ozbiljnom problemu te da bi se država trebala za to pobrinuti.  

- Sve što nije dobilo odobrenje Agencije za lijekove je sumnjivo i opasno - ističe dr. Stevanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.