NAŠA TEMA Stručnjaci tvrde da je kupovina lijekova preko interneta opasna po život

Na bh. tržištu ima svega, od ’vijagre’ do citostatika

Nelegalnom kupovinom putem interneta ili drugih izvora građani se upuštaju u avanturu s falsificiranim lijekovima, koji su često opasni po život, kazala je Melić

D. Bašić / Avaz.ba
24.10.2019 21:56

Pojedini lijekovi koje smo pronašli na nekim internet-stranicama

Foto: Avaz

Polovina lijekova koja se kupuje preko interneta je falsificirana i potencijalno toksična, upozoravaju stručnjaci. Količina i vrsta lijekova na crnom tržištu (internet, prodaja preko oglasa...) mijenja se iz godine u godinu, ali je uvijek u porastu. Na internetu postoje hiljade stranica koje prodaju lijekove i “čudotvorne“ tretmane koji liječe sve bolesti. 

Glavni put

Tijana Spasojević - Došen iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva ističe za „Avaz“ da u bh. apotekama nije dozvoljena prodaja lijekova koji stižu s interneta niti se lijekovi smiju kupovati preko interneta. 

- Nakon pozitivnog nalaza o kontroli kvaliteta mi stavljamo lijek u promet - istaknula je Spasojević-Došen.

No, kupovina na internetu nije zakonski uređena pa se kupuju lijekovi neutvrđenog sastava i neprovjerenog kvaliteta.

- Fizička lica i nelicencirane ustanove ne mogu se baviti prometom lijekovima. To je nelegalno. Najčešće se falsificiraju tzv. life style lijekovi (lijekovi za liječenje erektilne disfunkcije, za mršavljenje, anabolici). I kod nas, baš kao i u drugim državama, kupuju se i krivotvoreni antibiotici, vakcine, citostatici - pojašnjava Spasojević-Došen.

Prijavljeni slučajevi

Porodice oboljelih često, u potrazi za spasom, kupuju čudesne prahove, otopine, sokove, tablete. Alma Melić, farmaceutkinja iz “Apoteka Sarajevo”, kazala nam je da je takva kupovina rizična, opasna i nepouzdana.

 - Nelegalnom kupovinom putem interneta ili putem drugih nelegalnih izvora građani se upuštaju u avanturu s falsificiranim lijekovima, koji su često opasni po život ili nedjelotvorni – kazala je Melić.

Stevanović: Država se treba pobrinuti

Ugledni sarajevski internista Dragan Stevanović smatra da se radi o ozbiljnom problemu te da bi se država trebala za to pobrinuti.  

- Sve što nije dobilo odobrenje Agencije za lijekove je sumnjivo i opasno - ističe dr. Stevanović.

Komentari

NA VRH