KOME JE DO SLAVLJA

Kako preživjeti sve je veći izazov penzionera

Teško je živjeti sa malom, mizernom penzijom, kaže Jošić, ali se nada da će mu poštar ipak još dugo zvoniti na vrata

Penzioneri godinama žive na ivici siromaštva. Arhiv

Piše: E. D. A.

25.10.2019

Dan penzionera svakog 25. oktobra u Federaciji BiH obilježava se već 22 godine, ali se preostalih dana u godini malo ko sjeti ove populacije. To su nam kazali penzioneri s kojima smo jučer razgovarali te su istaknuli kako nikad teže nisu živjeli.

Režije i lijekovi

Tome u prilog govori podatak da od 420.071 penzionera u FBiH, više od polovine, odnosno 244.663, primaju minimalnu penziju od 371,77 KM.

Midhat Memišević iz Sarajeva rekao nam je da penzioneri nemaju šta slaviti.

- Sa svojom penzijom mogu pregurati mjesec. Ali, ipak, najviše novca ode na režije. Dok sve platim, ono što mi ostane, trošim na hranu – rekao je Memišević.

Memišević: Malo toga ostane. Avaz

Džemal Agić posljednjih pet godina provodi u tuzlanskom Domu penzionera. U penziju je otišao 1980. iz nekadašnjeg kombinata „SodaSo“, koji više ne postoji. Ne žali se na svoje penzionerske dane, ali smatra kako penzioni sistem u BiH nije na zavidnom nivou.

-  Narušeno nam je zdravlje, stigle su odavno i godine. Problem je što zdravstveni sistem i penzioni fondovi ne funkcioniraju najbolje - kazao je Agić te je naglasio da su mnogi oštećeni mizernim penzijama nakon decenija mukotrpnog rada.


Agić: Stigle su godine. Avaz

Nikola Jošić, penzionisani armirač iz Zenice, rekao nam je kako je u našoj zemlji penzionerima najteže, jer su na margini društva.

- Teško je živjeti sa malom, mizernom penzijom. Imam osnovnu penziju od 470, ali  za lijekove dajem  50 KM mjesečno, imam jednosoban stan, plaćam režije... Dakle, nabere se troškova više od 200 maraka - govori on.

Nema planova

Posebno ga žalosti činjenica što u vrijeme kad je radio, kao građevinac, odnosno armirač po struci, nije mogao ni pomisliti da će jednog dana, maltene, jedva preživljavati. I tako već osam godina.

Kaže da nema pretjeranih planova u životu, preživjeti teške penzionerske dane njegov je izazov svakog mjeseca, ali se, uprkos svemu, nada da će mu poštar još dugo zvoniti na vrata.

Jošić: Nabere se troškova. Avaz

Protesti 1997.

Ovaj datum prvi put je obilježen 1997., kad su penzioneri,  zbog teškog materijalnog, socijalnog i zdravstvenog položaja, organizirali masovne proteste pred zgradom Federalne vlade.

Na težak položaj godinama upozoravaju i ljudi iz Saveza penzionera FBiH. Prijetili su protestima, tražili više penzije, ukazivali na to da mnogi među njima preživljavaju s tri marke dnevno...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.