AKTUELNO

Jesu li se pokajali iz Švedske akademije zbog Handkea: Nismo znali, moramo ispitati

Na ovaj način je Malm prvi put izjavio kako Akademija koja i dodjeljuje Nobelovu nagradu mora bilo šta ispitati u vezi sa svojom odlukom

Handke: Negira genocid u Srebrenici. Arhiv

E. Ma. / Avaz.ba

25.10.2019

I dalje se ne stišavaju burne reakcije nakon što je austrijski pisac Peter Handke, koji je podržavao politiku zločinca Slobodana Miloševića i negirao genocid u Srebrenici, dobio Nobelovu nagradu za književnost.

- Handke je dovodio u pitanje broj ubijenih u Srebrenici - pišu švedske novine "Svenska Dagbladet".

Podsjetili su da je Handke 2011. godine s prezirom govorio o "Majkama Srebrenice".

- Nismo znali za to. Moramo se vratiti na to i ispitati - odgovorio je putem e-maila novinarima predsjednik Švedske akademije i profesor književnosti Mats Malm.

Na ovaj način je Malm prvi put izjavio kako Akademija, koja i dodjeljuje Nobelovu nagradu, mora bilo šta ispitati u vezi sa svojom odlukom. 

U ranijem tekstu objavljenom u švedskom dnevniku "Dagens Nyheter", predsjednik Švedske akademije priznao je da je Handke iznosio "provokativne, neprimjerene i nejasne komentare o političkim pitanjima", ali i da Handke nije "veličao krvoproliće" i da je "jasno osudio pokolj u Srebrenici".

- Akademija nije pronašla ništa u njegovu pisanju što bi se moglo nazvati napadom na civilno društvo i na poštivanje jednakosti svih naroda - naveo je tada Malm.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.