ANALIZA

Danas se obilježava godišnjica od likvidacije policajaca: Umjesto da nađu ubice, podižu im spomenik!

Ko je zakazao u istrazi, a ko najavio prevrtanje svakog kamene da se ubice Šehovića i Vujanovića

Adiš Šehović i Davor Vujinović: Za koga su dali živote. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

26.10.2019

Danas se navršava prva godišnjica smrti policajaca MUP-a KS Adisa Šehovića i Davora  Vujinovića, koji su brutalno likvidirani 26. oktobra prošle godine na Alipašinom Polju u Sarajevu.

Puka ceremonija

Umjesto da država pred lice pravde izvede njihove ubice i nalogodavce, konačno istragu privede kraju, danas će biti otkriveno spomen-obilježje na njihovom mjestu ubistva, u Geteovoj ulici na broju 1.  

Istog dana u dvorani „Ramiz Salčin“ na Mojmilu bit će održan i 1. memorijalni turnir u malom nogometu „Adis i Davor“, a na mjestima gdje su ukopani, bit će položeno cvijeće. Tako se brutalni zločin, pretvorio u puku ceremoniju.

- Želimo ih na ovaj način sačuvati od zaborava - poručili su jučer iz MUP KS. 

No, godinu nema odgovora ko ih je i zašto ubio. Kako smo nedavno i objavili, istraga je ponovo krenula ispočetka, a formiran je novi tužilački tim da sve „dokaze“ ponovo pročešlja. Njihovim kolegama zabranjeno je da javno govore, a porodice i dalje čekaju pravda.

Da ima dokaze, Tužilaštvo KS bi davno podiglo optužnicu. Umjesto toga, traljavošću i nesposobnošću pojedinaca, u pritvoru su devet mjeseci držani automafijaši s Pala, koji se sada sumnjiče za druga djela.

Već godinu Tužilaštvo i MUP KS, koji je najavio da će prevrnuti kamen dok se ne nađu ubice, nisu nikada našli ni automobil iz kojeg je pucano, a ni pušku iz koje su ubijeni. Dokazi su rekla - kazala, iskazi nepotpuni.

Država zakazala

Danas će, tako komesar MUP KS Nusret Selimović, koji je u vrijeme ubistva bio načelnik Policijske uprave Novi Grad, članovima porodica uručiti „Zlatne policijske značke“.

Ali, kako će ih pogledati u oči? Šta i kako reći Vujanovićevoj djeci da ubice njihovog tate nisu još pronađene, a s obzirom na protok vremena, nikada ni neće.

Država je po ko zna koji put zakazala i to na bedemu onih koji su je čuvali od kriminala.

Umjesto pravde, MUP KS se pobrinuo da spomenikom, s njihovim imenima, pokuša sprati ljagu koja ima je vratom. Ali teško.

Spomenik završen, javnost bez informacija. Avaz

Šta kažu iz Tužilaštva KS

Iz Tužilaštva KS oglasili su jučer povodom godišnjice ubistva Naglašeno je da tužilački i policijski tim i dalje intenzivno radi na rasvjetljavanju krivičnog djela

- U dosadašnjem toku istrage saslušani su brojni svjedoci, izvršena vještačenja i poduzete druge radnje dokazivanja, o čijim rezultatima ne možemo u ovom momentu obavijestiti javnost jer bi eventualno otkrivanje moglo dovesti u opasnost cilj istrage koja je u toku - naveli su iz Tužilaštva KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.