SARAJEVO

Položeno cvijeće ispred mezara ubijenih policajaca u Velikom parku

Na današnji dan prije 26 godina ubijeni. Avaz

Avaz.ba

26.10.2019

Delegacija Općine Centar, koju je predvodio načelnik Nedžad Ajnadžić, danas je položila cvijeće ispred mezara ubijenih policajaca u Velikom parku te učenjem Fatihe odata je dužna počast stradalim mladićima.

Na današnji dan prije 26 godina u vojno-policijskoj akciji, pod nazivom „Trebević 2“, ubijena su devetorica pripadnika Vojne policije Armije RBiH i MUP-a RBiH. 

Akcija izvedena 26. oktobra 1993. godine označena je kao najveća vojno-policijska akcija koja je za cilj imala uspostavu reda i vraćanje odmetnutih vojnih grupa u sistem.

Akcija se pretvorila u tragediju u kojoj su stradali Admir Hebib, Izet Karšić, Dragan Miljanović, Jasmin Čamdžija, Kemal Kojić, Slaven Markešić, Srđan Bosiljčić, Elvir Šovšić i Hamid Humić. Svi oni ukopani su u Velikom parku u Sarajevu, a tokom današnjeg obilježavanja godišnjice akcije odata je počast stradalim policajcima.

Tadašnji načelnik Policijske stanice Stari Grad Enes Bezdrob izrazio je nadu da će uspomena na hrabre mladiće koji su izgubili živote trajati vječno.

- Moja osjećanja su pomiješana. Neki od mladića koji su ovdje ukopani su prije odlaska u vojnu sigurnost bili policajci Policijske stanice Stari Grad. Prošlo je 26 godina od njihovog stradanja i danas smo se okupili da im odamo počast. Ne smijemo zaboraviti nesretno izgubljene mlade živote. Njihova žrtva je velika - istakao je Bezdrob.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.