SAOPĆENJE

SDP BiH i Bh. blok grade snažnu alternativu bezidejnim populističkim desničarima i njihovim satelitima

Očito je da pojedincima i strankama i više nego odgovara da njihovi najpovlašteniji kadrovi istovremeno obnašaju funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i predsjedavajućeg Parlamenta BiH

Piše: E. Ma. / Avaz.ba

26.10.2019

Sa sjednice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+12

Glavni odbor Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine usvojio je dokument o okrupnjavanju Bosanskohercegovačkog bloka. Na taj način je napravljen još jedan značajan korak ka okupljanju lijevih i građanski orijentiranih političkih subjekata u našoj državi, istinski opredijeljenih suprotstavljanju rastućem nacionalizmu, antidržavnom djelovanju i općoj apatiji u društvu, saopćeno je iz ove stranke.  

- Radi se o pojavi uzrokovanoj nesposobnošću i nezainteresiranošću vladajućih struktura za rješavanje stvarnih, egzistencijalnih problema građana Bosne i Hercegovine, čemu Bh. blok ima namjeru stati ukraj u nadolazećim izbornim ciklusima. U tom svjetlu pozdravljena je činjenica da je specijalni izaslanik za zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew) pred Senatom SAD velikim dijelom iznio SDP-ove stavove o situaciji u državi, etnofeudalnim ambicijama nacionalističkih lidera i pohvalio građanske stranke - saopćeno je iz SDP-a.

Izraženo je uvjerenje da će SDP BiH, Naša stranka i drugi subjekti, koji će u dogledno vrijeme pristupiti Bh. bloku, predstavljati stvarnu, snažnu alternativu vladajućim populističkim, desničarskim snagama i njihovim satelitima. Dodano je da SDP nastavlja s inicijativom za pravedniji izborni proces uvodeći moderne tehnologije na glasačka mjesta.

Sa sjednice je, također, poslana poruka o nužnosti uspostave državne i entitetske vlade u Federaciji BiH. To se očekuje od stranaka koje su uspostavile koaliciju imenovanjima ambasadora, rukovodstava parlamenata, upravnih organa javnih preduzeća, međusobnim biranjem delegata u domove naroda, glasanjem za izvještaj o radu Vlade FBiH u entitetskom parlamentu i nizom drugih postupaka.

- Pokazalo se da jedina faza formiranja vlasti koju vladajuće stranke nemaju motiva da razriješe jeste imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH. Očito je da pojedincima i strankama i više nego odgovara da njihovi najpovlašteniji kadrovi istovremeno obnašaju funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i predsjedavajućeg Državnog parlamenta, ili da su pojedinci istovremeno i kantonalni zastupnici, federalni ministri i zastupnici u Domu naroda.

Njima je najvažnije da su oni uzurpirali funkcije i koncentrirali moć u nekolicinu onih koje smatraju vlastitom elitom. Dok oni sakupljaju funkcije i moć, najmanje je za njih važno šta će biti s građanima, s infrastrukturnim projektima za koje svake godine obećavaju da će biti započeti naredne godine - saopćeno je iz ove stranke.

Na sjednici je data puna podrška radu Vlade Unsko-sanskog kantona, koja sama nosi teret migrantske krize u Bosni i Hercegovini. SDP će preko svojih kadrova u Vladi USK i dalje u potpunosti davati podršku u borbi s velikim migracionim problemima u kojima tobožnji zaštitnici nacionalnih interesa ne nude nikakvu podršku s državnog nivoa, nego doprinose dodatnom pogoršanju situacije u ovom kantonu.

Na kraju, Glavni odbor SDP-a BiH, u skladu s preporukom Svjetske zdravstvene organizacije i Rezolucijom Evropskog parlamenta, podržava legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, pozdravlja pozitivan stav institucija i ministarstava na svim nivoima vlasti u BiH te poziva da se proces legalizacije kanabisa u medicinske svrhe ubrza, vodeći računa o oboljelima od najtežih bolesti u čijem liječenju, pored svega ostaloga, medikamenti na bazi kanabisa mogu biti od pomoći.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.