BOBOVAC

Molitveni pohod u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić

Osamnaesti "Molitveni dan za Domovinu" Vrhbosanske nadbiskupije

Sl. M. / Avaz.ba

26.10.2019

Molitveni dan za Domovinu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš, zamjenik načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-bojnik Ivica Jerkić i vojni biskup mons. dr. Tomo Vukšić predvodili su danas katolike pripadnike Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH na šesnaestom vojno-redarstvenom molitvenom pohodu "Molitva za Domovinu" na Bobovcu

Na nekadašnjem sjedištu srednjovjekovnih bosanskih vladara, uz dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić, hodočastio je velik broj vjernika iz okolnih i udaljenih općina, uz prisustvo predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, zvanica svih nivoa vlasti.

Pored katolika pripadnika MO i OS BiH, među kojima su bili i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović i generali Tomo Kolenda i Marko Stojčić, prisutni su bili i glavni vikar Vojnog ordinarijata Republike Slovenije i glavni vikar Vojnog ordinarijata MO BiH Željko Čuturić, te predstavnici policijskih i sigurnosnih službi na svim entitetskim i državnim nivoima.


Pohod na Bobovcu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Također, u molitvenom pohodu su učestvovala i 22 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, ambasador Hrvatske u BiH Ivan Sabolić, kao i pripadnici međunarodnih vojnih snaga stacioniranih u Bosni i Hercegovini.

Pohod je započeo molitvenom procesijom hodočasnika od rijeke Bukovice do Bobovca, gdje je misno slavlje predvodio nadbiskup metroplit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s vojnim biskupom mons. Tomom Vukšićem.

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače, 25. oktobra 1478. godine, s ciljem ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive.

Ovogodišnji pohod bio je osamnaesti "Molitveni dan za Domovinu" Vrhbosanske nadbiskupije, a istovremeno i šesnaesto vojno hodočašće na Bobovac, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.