KAD SAT ZAZVONI...

Večeras se kazaljke pomjeraju sat unazad: Mijenja se period obračuna jeftine i skupe struje

Do 2021. godine EU neće donijeti odluku o ukidanju ljetnog i zimskog računanja vremena

Potrebno pomjeriti kazaljke sa 3 na 2 sata. Ilustracija

Piše: A. ČENGIĆ / Avaz.ba

26.10.2019

U velikom dijelu Evrope, uključujući i našu državu, u noći sa subote na nedjelju počinje zimsko računanje vremena. U tri sata u nedjelju kazaljke je potrebno pomjeriti sat unazad. 

Pomjeranje kazaljki

uvedeno je u Prvom svjetskom ratu, uz obrazloženje da se time produžava dan. Također, omogućava se ušteda u potrošnji struje, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Brojne polemike

Ministri saobraćaja zemalja članica Evropske unije godinama, ipak, vode polemiku treba li ukinuti ljetno računanje vremena. Evropska komisija je 12. septembra prije dvije godine predložila ukidanje pomjeranja kazaljki za cijelu EU u 2019., ali konačna odluka neće biti donesena prije 2021. godine.

Grupa od 70 poslanika Evropskog parlamenta zalaže se za ukidanje direktive Evropske komisije. Kako navode, zahtjev za ukidanje pokrenut je zbog sve više dokaza o negativnom utjecaju te prakse.

Iz Instituta za meteorologiju BiH potvrđeno nam je da će Bosna i Hercegovina, ukoliko Evropska unija donese odluku o ukidanju računanja zimskog i ljetnog vremena, slijediti pozitivne zakonske odredbe EU.

Prijedlog zakona

Već je pripremljen Prijedlog zakona o zvaničnom vremenu u BiH, a u proceduri je prikupljanje mišljenja relevantnih institucija, nakon čega će kompletirani materijal biti upućen Vijeću ministara BiH.A. ČENGIĆ

Jeftina i skupa struja

Prelaskom na zimsko računanje vremena, doći će do promjene u primjeni perioda obračuna jeftinije i skuplje struje. 

Za domaćinstva koja imaju dvotarifna brojila, jeftina struja bit će radnim danima i subotom od 13 do 16 i od 22 do 7 sati, a nedjeljom cijeli dan.

Za ostale kategorije kupaca „Elektroprivrede BiH“ utrošena električna energija obračunavat će se prema nižoj tarifi radnim danima u periodu od 22  do 7  sati, a subotom i nedjeljom cijeli dan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.