SAOPĆENJE Uoči sutrašnjeg sastanka HDZ-a i SDA

Čavara: Nastaviti razgovore, previše je vremena izgubljeno

Avaz.ba
27.10.2019 10:48

Čavara: Moramo biti spremni i na dodatni kompromis

Foto: Avaz

Dogovor i partnerstvo vodećih političkih stranaka koje su dobile povjerenje birača na izborima i za legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda izuzetno je važno za napredak i razvoj Federacije BiH i BiH. 

- Svjesni smo da ćemo teško postići potpuni dogovor oko svih pitanja u BiH kojima bi sve strane bile zadovoljne, ali sastanak koji će se održati sutra između HDZ-a BiH i SDA prilika je za novi iskorak. Moramo nastaviti razgovore i intenzivirati ih jer je previše vremena izgubljeno. Godinu od izbora BiH nema novu vlast. Stoga, trebamo biti spremni i na dodatni kompromis i dogovor za rješenje prihvatljivo svima - kazao je Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Federacije BiH.

Izrazio je uvjerenje da će sastanak biti uspješan s konstruktivnim prijedlozima kojima ćemo normalizirati odnose i biti korak bliže prema formiranju vlasti na državnom i federalnom nivou.

- Izborom novog Vijeća ministara stvaramo uvjete za napredak BiH, bolje odnose između naroda, napredak na euroatlantskom putu, kao i provođenje odluka Ustavnog suda, odnosno usklađivanje Izbornog zakona s Ustavom BiH. Pravna država je apsolutni prioritet HDZ-a BiH, kao i SDA BiH, što podrazumijeva slobodne izbore i provedbu na takav način iskazane volje birača - naglasio je predsjednik Federacije BiH.

- Siguran sam da su i kolege iz SDA svjesne društveno-političke situacije u BiH, odnosno krize iz koje moramo zajedno pronaći izlaz jer je to naša odgovornost da bismo osigurali normalno funkcioniranje države i institucija te nastavili reforme. Put prema Evropskoj uniji i NATO-u mora biti prioritet. Iz tog razloga čvrsto vjerujem da će sastanak u ponedjeljak pokrenuti pozitivne procese na dobrobit svih u BiH - izjavio je Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Federacije BiH.

 
NA VRH