NASLJEDSTVO

Na naplatu nam stižu i dugovi Kraljevine Jugoslavije

Još nije rješeno pitanje dugova bivše SFRJ pa, prema tome, ni dijela koji bi bio obaveza BiH, kažu u Ministarstvu finansija i trezora

Šta kažu iz Ministarstva finansija. Avaz

Piše: M.R.S.

27.10.2019

Bosni i Hercegovini ostalo je da isplati još oko milijardu KM duga koji je preuzela od bivše SFRJ, za šta će trebati nepunih deset godina.

Međuratni dug

 Tako ćemo komercijalni dug prema Pariskom klubu kreditora, koji čini 14 zemalja, vraćati do decembra 2038. godine, prema Londonskom klubu kreditora do decembra 2021. godine, a  zajmove uzete od Međunarodne banke za obnovu i razvoj trebamo vratiti do avgusta 2028. Ovi dugovi su obaveza entiteta i u posljednjih deset godina su smanjeni za milijardu KM.

No, time priča o vraćanju naslijeđenih međunarodnih obaveza bivše Jugoslavije neće biti završena. Naime, postoji još oko 230 miliona KM duga SFRJ koji tek trebaju raspodijeliti države sukcesori, odnosno države nastale raspadom Jugoslavije.

U najgorem slučaju, naša zemlja bi trebala vratiti još oko 35 miliona KM starog duga nastalog prije aprila 1992. godine.

Interesantno je da su među obavezama bivše države i one koje datiraju iz Kraljevine Jugoslavije, odnosno takozvani „međuratni dug“ nastao između Prvog i Drugog svjetskog rata po osnovu izdavanja državnih obveznica.

Obaveze BiH

Te obveznice je preuzela bivša SFRJ i taj dug iznosi devet miliona dolara.

Prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, sukcesijom su obuhvaćena i dugovanja SFRJ Libiji od oko 101,8 miliona dolara za kredite za Jugoslavenski naftovod iz 1975. i za uvoz nafte iz 1981. godine. Duguje se i bivšoj Čehoslovačkoj po osnovu klirinškog računa iznos od tadašnjih 85,9 miliona kruna, o čemu se ovog mjeseca pregovara u Češkoj.

- Još nije riješeno pitanje  dugova bivše SFRJ pa, prema tome, ni dijela koji bi bio obaveza BiH - napomenuli su iz Ministarstva finansija i trezora BiH

Duguje se i UN-u, OTIF-u...


Bivša SFRJ ima i dug prema UN-u od 1,2 miliona dolara, te Međuvladinoj organizaciji za međunarodni željeznički prijevoz (OTIF) od 100.000 švicarskih franaka.
Moguće obaveze BiH prema advokatskom uredu u Rimu iznose 122.700 eura.
Tu je i zahtjev za naknadu 14,9 miliona dolara štete koji je državama sukcesorima podnijela londonska osiguravajuća kuća „Lloyds“, za šta se spor vodi kod Trgovačkog suda u Beogradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.