DNEVNIK

Pozitivna trema zbog susreta s važnim osobama

Najbitnije je napraviti pravi redoslijed

Kljako i društvu Denta: Razgovarali o NATO-u. Avaz

Piše: Avaz.ba

27.10.2019

Subota, 19. oktobar

Trema i sreća 

Posljednjih dana provodim izuzetno mnogo vremena s porodicom. Ti trenuci ostavljaju zaista poseban trag na srcu. Ipak, bliži se odlazak u daleku Ameriku i sve se češće javlja osjećaj nervoze, stresa i uzbuđenja zbog svega što je preda mnom.

Teško je ostaviti porodicu na mjesec, ali je još teže biti jedini predstavnik svoje države na tako prestižnom programu kao što je „International Visitor Leadership Program“ (IVLP). Već dva mjeseca detaljno sam izučavao politički sistem Sjedinjenih Američkih Država i samo se nadam da ću imati dovoljno znanja i kompetencija da me moji sagovornici shvate ozbiljno, uzimajući u obzir koliko su značajne osobe koje trebam susresti.

Dolazim na Međunarodni aerodrom Sarajevo u 18 sati i krećem na putovanje ispunjen osjećajem treme i sreće.


Nedjelja, 20. oktobar

Posjeta Bijeloj kući

Dolazak u kišoviti Vašington, D. C., budi stare uspomene, jer mi ovo nije prvi put da sam u posjeti SAD. Standardna turistička tura, koja uključuje posjete Bijeloj kući, „Thomas Jefferson Memorialu“, „Lincoln Memorialu“, spomenik Martinu Luteru Kingu (Luther), spomenik žrtvama vijetnamskog rata i slično.

Kiša pada jako, ali, ipak, znajući da druge prilike nećemo imati na ovom putovanju, uporno nastavljamo. U kasnim večernjim satima kiša napokon prestaje, a ja krećem u laganu šetnju i istraživanje. U sebi razmišljam da neću dugo, jer je sutra preda mnom veoma dug i naporan dan.

Ponedjeljak, 21. oktobar

NATO, EU, Izborni zakon...

Posao počinje. Ustajem u šest sati, spremam se. Mnogo se tema vrti u glavi, ali znam da je najbitnije napraviti pravi redoslijed. NATO, EU, Izborni zakon... To su moji prioriteti, mislim dok idem na prvi sastanak s guvernerom Paris N. Glendeningom (Parris). Veoma interesantan čovjek, s kojim se razgovaralo uglavnom u federalizmu. Na ručku sam s ambasadoricom Pajper Kembel (Piper Campbell), a glavna tema je Izborni zakon.

Na kraju dana cijenjeni, nepobjedivi republikanac Čarls Vider Dent (Charles Wieder Dent). Razgovaramo o NATO- u. Dan ocjenjujem uspješnim i s velikim ponosom vraćam se u hotel.

Utorak, 22. oktobar

Kiša i dalje pada

Posjeta članici Kongresa Luis Frankel (Lois) i kongresmenu Robertu Aderholtu prolazi u opuštenoj atmosferi. Kiša i dalje pada, a mi nastavljamo u obilazak Kapitol hila, središta moći u SAD.

Srijeda, 23. oktobar

Put Bostona

Standardno rano ustajanje, brza kafa i krećemo u posjetu federalnoj izbornoj komisiji s Elen Veintrab (Ellen Weintraub) na čelu. Veoma simpatična gospođa srdačno nas dočekuje i objašnjava kontrolu novčanih tokova u kampanji.  

U nastavku dana obilazimo „International Foundation for Electoral Systems“ (IFES). Razgovor s Veintrab zaista ostavi traga, tako da sam ostao pod velikim dojmom njenog impresivnog znanja. U večernjim satima slijedi pakiranje, jer već ujutro letimo u Boston. 

Četvrtak, 24. oktobar

Sabiranje utisaka

Ustanak rano ujutro jer krećemo prema aerodromu, i ide to nekako ustaljenom rutinom. Po automatizmu sam isključen, sabirem utiske sastanaka prethodnih dana, pun samopouzdanja da svoju državu i svoju partiju predstavljam na dostojanstven način.

Petak, 25. oktobar

Posjeta za posjetom

Već smo u maloj državi Nju Hempšir, u glavnom gradu Konkordu, prvi sastanak danas je planiran s državnim sekretarom, zatim posjeta Nju Hempšir institutu za politiku, potom posjeta Demokratskoj i Republikanskoj stranci. Dan pun sastanaka...

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.