TUGA

Porodica nastradalog migranta želi da se tijelo Seida Adua prebaci u Maroko: Imam Bilalić dobio poziv od brata Mustafe

Mi smo nakon dženaze namaza sebe na neki način obavezali da ćemo pokušati stupiti u kontakt sa prijeteljima i ljudima koji poznaju merhuma, kaže ef. Bilalić

Seid Adu: Ubijen početkom oktobra. Avaz

Piše: E. Trako

28.10.2019

Sadet ef. Bilalić glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacka i Bileće dobio je poziv iz Maroka od Mustafe Adua (Mostapha Addou) da mu pomogne da tijelo njegovog brata Seida prebace u Maroko. Seid Adu je  brutalno likvidiran iz lovačke puške na području Bileće, kada je sa grupom migranata ušao na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Efendije Bilalić je dobio i ličnu kartu nesretnog Seida Adua na kojoj piše da je rođen 15. augusta 1999. godine u mjestu Berkane, od oca Mohammeda i majke Rahime.

- Mi smo nakon dženaze namaza sebe na neki način obavezali da ćemo pokušati stupiti u kontakt sa prijeteljima i ljudima koji poznaju merhuma, sada već poznatog imena i prezimena, Seida Addoua iz Maroka, dvadesetogodišnjaka. Bili smo uporni i na nekoliko adresa i preko naših centara koji se brinu o migrantima slali smo Seidove fotografije. Iznenada me je nazvao Granični policajac BiH Ivica Sabljo iz Posušja, koji je dobio moj broj. Nakon što sam mu dostavio Seidove fotografije, koje je on proslijedio njegovoj porodici, jednom čudnom vezom, ali, eto, Bog određuje, sinoć mi se javio Seidov brat Mostapha. Porodica je iskazala spremnost da prebace Seidovo tijelo u Maroko, u rodni grad Berkane - ispričao je za Avaz efendija Bilalić. 

Seid Adu: Fotografija koju je poslao njegov brat. Avaz

Prema proceduri sada slijedi identifikacija i priprema dokumentacije koja je neophodna za transport tijela u daleki Maroko.

- Očekujemo i pomoć institucija i države BiH, a i ovih koji se bave migrantskom krizom. DNK je urađena prilikom obdukcije u bolnici u Trebinju. Porodica je poslala Seidovu ličnu kartu i sve što je neophodno. Vidjet ćemo kako zahtjeva sama procedura za dalje. Svaki zločin, bez obzira na to o čemu je riječ, ne smije ostati nekažnjen. Ovo sada svakako daje jednu drugu dimenziju. Svi saputnici, odnosno svi svjedoci koji su bili u toj kući kada se desilo ubistvo, može se doći do njih. To daje drugu sliku od one koju smo mi imali, jedine verzije osobe koja je počinila ubistvo, kao griže savjesti, da nakon dva dana prikrivanja zločina i svega prijavi taj čin. To je sada jedan drugi segment. Vjerujem da će se porodica svakako zainteresovati za ovaj slučaj - prepričao je za naš portal efendija Bilalić.

Lična karta nastradalog migranta. Avaz

Islamska zajednica u Bileći stoji na raspolaganju porodici kroz samu komunikaciju u vezi sa transportom Seidovog tijela u rodni Berkane, s obzirom na to da nema ni konzulata ni amabasade Maroka u BiH.

- Zahvalio bih se svim dobrim ljudima koji su učestvovali u svemu, od same dženaze do ovoga identifikovanja tog nekog nepoznatog migranta, kako se navodilo, odnosno kako se on vodio. Vjerujem da više neće biti takvih neželjenih slučajeva ubistva ili progona, odnosno jedne ksenofobije koja se, nažalost, pojavila od smrti Seida, koja je prisutna i dalje u istočnoj Hercegovini na neki način. Nadam se da će to jenjavati vremenom i da sličnih stvari više nikada neće biti - kazao je na kraju Bilalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.