SARAJEVO

U 15 sati zasjeda Kolegij SDA: Svi čekaju šta će reći Izetbegović

Bakir Izetbegović: Šta će reći lider. Arhiv

Piše: M. Aš.

28.10.2019

U Centrali SDA u Sarajevu za 15 sati zakazana je sjednica Kolegija ove stranke. Kolegij je zakazan odmah nakon što je otkazan ranije dogovoreni sastanak delegacija HDZ-a BiH i SDA u Mostaru.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je da je sastanak otkazan na zahtjev predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Sada se očekuje šta će reći lider ove stranke i da li je na pomolu nova kriza ili je riječ o privatnim obavezama, zbog kojih je sastanak i otkazan.

Iz rukodstva SDA sinoć je rečeno da ne znaju šta je pravi razlog.

Podsjetimo, čim je sastanak otkazan, iz vrha SDA rečeno nam je da su razlog izjave Dragana Čovića o tome da prvo treba imenovati Vijeće ministara BiH pa nakon toga slati ANP u Brisel, dok je formiranje federalne vlasti uvjetovano izmjenama Izbornog zakona.

Za SDA je neprihvatljiv takav raspored. Oni insistiraju da se prvo pošalje ANP pa nakon toga imenuje Vijeće ministara, dok za izmjene Izbornog zakona smatraju da treba ispoštovati sve odluke Evropskog suda za ljudska prava.

S druge strane, Čović je sinoć u izjavi za "Avaz" kazao da je razlog otkazivanja sastanka molba Bakira Izetbegovića.

- Jedina prava informacija jeste da gospodin Izetbegović ima privatnu obavezu i zamolio me da prolongiramo sastanak. Sve drugo su špekulacije. On me zamolio i ja sam se složio. Nije korektno da sad išta govorim, jer se radi o privatnim stvarima. Sastanak će se održati, u petak je Dan mrtvih - Svi sveti pa ćemo sastanak, vjerovatno, održati u ponedjeljak ili utorak - rekao je Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.