GRADNJA

Umjesto stoljetnih stabala teška mehanizacija: Posljednja berba maslina u neumskom zaleđu

Mi se radujemo što će, konačno, početi radovi i na ovoj dionici, kaže Matić

Počela berba: Zadovoljni urodom. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

28.10.2019

U neumskom zaleđu, koje broji čak 28 sela, među kojima su mnoga, nažalost, sablasno pusta, otpočela je berba maslina. U tom kraju ima oko 8.000 stabala masline, a među najkvalitetnijim su u selu Broćanac.

Lijepa sjećanja

Dokazala su to braća Josip i Pero Matić, čija su ulja ovjenčana brojnim nagradama. Tako je njihovo  ulje „linđo“ proglašeno najboljim na području cijele Jadransko-jonske regije.

Matići, koji imaju oko 400 stabala, ovih dana u  jednom od nasada posljednji put beru masline. Tu će uskoro doći teška mehanizacija jer kroz ovaj  skoro stoljetni maslinjak prolazi dionica ceste Stolac - Neum.

Iako će njihov stari maslinjak, za koji ih vežu lijepe uspomene i sjećanja, postati povijest, ipak Matići pozdravljaju početak radova i na toj dionici.

Josip Matić: Mlađa stabla će premjestiti. M. Smajkić

Jer, kako nam priča Josip, na tu cestu čekaju 30 godina i nadaju se da će njenom izgradnjom i neumsko zaleđe oživjeti.

- Berba je otpočela, a strojevi neće još vjerovatno za mjesec pa ćemo moći opušteno raditi. Iako nam je ovdje posljednja berba, imamo druge nasade, ali nas raduje što će konačno početi radovi i na ovom dijelu. Već sada se može novom cestom doći od Neuma do Broćanca, čujemo da se grade i nove dionice i priča o cesti se konačno realizira - govori nam on.

Uz stara stoljetna stabla ima i onih koja su braća zasadila nakon rata pa će ih, objašnjava nam, pokušati premjestiti na druga mjesta.

Zadovoljni urodom

Urodom su  zadovoljni i očekuju da će i ulje biti vrlo kvalitetno.

- Naučili smo da ono što danas uberemo, navečer preradimo. Jer, samo tako se može biti najbolji, a mi težimo ka tome - govori Matić.

Stara uljara i agroturizam

Izgradnjom ceste Stolac - Neum i agroturizam bi, kaže nam Josip Matić, mogao biti lijepa priča.

Zajedno s braćom u branju su učestvovali i turisti iz Slovenije, a Matići imaju sjajne uvjete za to jer posjeduju staru uljaru u kojoj se nekad uz pomoć ljudi i konja, uz pokretanje mlina, poizvodilo ulje u cijeloj Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.