AVAZOVA TEMA

Šta će presuditi koaliciji: Dogovor, međusobno nepovjerenje ili građani

Hoće li Bosna i Hercegovina zapasti u još dublju krizu vlasti

Piše: S. Mujić / Avaz.ba

28.10.2019

Hoće li Bosna i Hercegovina zapasti u još dublju krizu vlasti, pitanje je koje se nameće nakon što je otkazan sastanak SDA i HDZ-a BiH, koji se danas trebao održati u Mostaru. 

Iz HDZ-a BiH tvrde da je sastanak otkazan na zahtjev SDA, odnosno na direktnu molbu stranačkog lidera Bakira Izetbegovića. I sam Izetbegović danas je potvrdio da je razlog "personalne prirode". 

Ostaje činjenica da Bosna i Hercegovina i dalje nema formiran novi saziv Vijeća ministara BiH, zbog čega je u blokadi i Parlamentarna skupština BiH. Nema nove vlasti, a čini se ni volje da se ona formira. Od svojih uvjeta ne odustaje nijedna od tri strane. Stranka demokratske akcije ne pristaje na formiranje Vijeća ministara BiH, odnosno na imenovanje novog mandatara prije slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u Brisel, što je za SNSD potpuno neprihvatljivo. Hrvatska demokratska zajednica BiH ima, također, uvjet, izmjene Izbornog zakona BiH, ali za niži nivo - Vladu FBiH. 



Ne cvjetaju im ruže

Nikšić: SDP neće s njima u vlast. Avaz

Opozicija cijelu situaciju vidi kao evidentan pokazatelj da koalicija SDA - HDZ BiH - SNSD funkcionira. Prema riječima predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, tome u prilog govori i činjenica da "za sastanak Dodika i Čovića s Lajčakom u Bratislavi nisu znali Bakir Izetbegović i SDA".

- To je još jedan dokaz o tome da u koalicijskom braku SDA - HDZ - SNSD ne cvjetaju ruže. Otkazivanje sastanka nije nikakvo čudo, jer se predstavnicima stranaka pobjednica izbora ne žuri s formiranjem vlasti te je sve ostalo bitnije, osim interesa građana, koji su im svakako godinama na posljednjem mjestu. Sumnjam da bi se šta promijenilo i da je sastanak održan, jer nije prvi put da se na sastancima SDA i HDZ-a ne postigne nikakav dogovor ili da se postigne sporazum, kojeg se niko ne pridržava ili taj sporazum tumači svako na svoj način - rekao je Nikšić za "Avaz".

Naveo je kako nema razloga za brigu "da bilo kakav postupak može produbiti krizu".

- Kad ste na samom dnu, onda svakako ne možete pasti dublje. Danas HDZ i SDA imaju problem šta uraditi da barem nešto malo ljudi ostane živjeti u BiH kako bi mogli i dalje glasati za njih ili kako bi oni barem mogli kroz biračke odbore predstaviti da su glasali za njih. Da, tačno je i da postoje strahovi kod SDA, koji ih plasiraju preko svojih plaćenih medija, poput konstrukcije o tome kako je u Bratislavi bilo riječi o tome da će u formiranju državne vlasti Bh. blok zamijeniti SDA. Kako to naš narod kaže, u strahu su velike oči. Želim jasno ponoviti stav SDP-a da s koalicijom SDA - HDZ - SNSD  nema formiranja vlasti na bilo kojem nivou. Naši stavovi su odavno potpuno jasni, kao što je jasno da je jedini način za rješenje ove situacije uvođenje instituta vanrednih izbora - kazao nam je Nikšić.

Dvojica protiv jednog

Šarović: Ogromno međusobno nepovjerenje. Avaz

Lider SDS-a Mirko Šarović u izjavi za "Avaz" ističe kako je odnos među koalicionim partnerima uvijek isti - dvojica protiv jednog. 

- Ne bih se bavio špekulacijama oko razloga odgađanja sastanka, to je pitanje za druge, ali je u potpunosti jasno da je u ovom pregovaračkom trojcu odnos u kontinuitetu uvijek isti - dvojica protiv jednog. U tome je sva suština, dubina i veliki rizici ovih odnosa, ali i ogromno međusobno nepovjerenje koje presudno utječe na šanse da se jednog dana dogovore i zemlji ponude prijeko potrebne reforme - rekao je Šarović. 

Građani: Katastrofa, svi ih kritiziraju, a oni ništa

Građani, iako većina nezainteresirana za politiku, skoro su jednoglasni u ocjeni da je situacija u državi "katastrofa". Nejasno im je oko čega se lideri u BiH ne mogu dogovoriti, ali ističu kako je sasvim jasno da ih svi kritiziraju, "a oni ništa". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.