SARAJEVO

Izetbegović: Odgađanje je personalne prirode, sastanak s HDZ-om održat će se naredne sedmice

Nadam se da će konačno biti pameti da se primijeni ono što smo potpisali u sporazumu od 5. avgusta

Piše: M. Aš. / E. Ma.

28.10.2019

Kolegij SDA. M. Tabaković

Bakir Izetbegović, lider SDA, kazao je novinarima u Sarajevu uoči sjednice Kolegija ove stranke da je razlog za odgađanje sastanka s HDZ-om, koji se danas trebao održati u Mostaru, "personalne prirode".

Rekao je i da će sastanak održati naredne sedmice.

Na novinarsko pitanje da prokomentira neke tvrdnje da je sastanak otkazan jer HDZ nije imao ništa novo da ponudi kada su u pitanju prijedlozi Izbornog zakona, a koji su već odbijeni, Izetbegović je odgovorio: 

- Iz onog što je rekao gospodin Čović, reklo bi se da nema tu nešto posebno novo, osim što je tu možda nova spremnost HDZ-a da ipak krene u formiranje, rekonstruiranje federalnog dijela vlasti bez tvrdog uvjeta da prvo ide Izborni zakon. Oni će vjerovatno, koliko sam mogao da pročitam između redova, tražiti da se neki principi usvoje, da se preuzmu neke obaveze konkretnije, ali neće insistirati na samom Zakonu.

Prokomentirao je i Čovićevu izjavu da bi se prvo trebalo formirati Vijeće ministara BiH, a zatim da se razgovara o Godišnjem nacionalnom programu (ANP). 

- Očigledno da on podržava Dodika i mene čudi da to radi gospodin Čović. On to uporno ponavlja. Nije to prvi put. Gospodin Čović ponovo tvrdi da je to najmudrija opcija – rekao je Izetbegović dodajući da se stav SDA neće promijeniti.

Osvrnuo se i na sastanak šefa diplomatije Slovačke i predsjedavajućeg OSCE-a Miroslava Lajčaka s članom Predsjedništva BiH i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i potpredsjednikom Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem.

Izetbegović je rekao da nije dobio poziv za sastanak s Lajčakom te da bi bilo dobro da je on bio tamo umjesto Lajčaka.

- U BiH nikad nije dobro kad se samo dvojica sastaju. Gospodin Čović je jako nervozno reagirao svojevremeno kad sam ja sjeo sa gospodinom Dodikom i riješio Mehanizam koordinacije, napravio jednu dobru stvar za sve nas u BiH. Poslije će i Čovićeva stranka prihvatiti rješenje, ali bio je jedno vrijeme jako ljut, tako da me čudi da ide sa tim sastancima u dvoje, bez trećeg – rekao je Izetbegović.

Na rješenjima za formiranje vlasti se radilo, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, a  tome će biti razgovora i u Briselu, gdje će se sutra sastati članovi Predsjedništva BiH s potpredsjednicom Evropske komisije Federikom Mogerini (Federica Mogherini).

- Nadam se da će konačno biti pameti da se primijeni ono što smo potpisali u sporazumu od 5. avgusta. Kada je u pitanju ANP, da će se poštovati Ustav i svi ranije doneseni zakoni i strategije. Stvar je jasna. Treba na toj liniji završiti stvar i krenuti u formiranje vlasti – istakao je Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.