OTKRIVAMO

Traljava istraga o ubistvu policajaca: Gdje je nestao snimak videonadzora s crkve!?

Tužilaštvo KS, umjesto da proširi istragu, ponovo poziva iste svjedoke

Crkva Sv. Luke Evanđeliste: Udaljena 300 metara. Avaz

Piše: M. AŠČIĆ

28.10.2019

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, koje je nakon godinu ispočetka započelo istragu o likvidaciji sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su brutalno ubijeni u sarajevskom naselju Alipašino Polje, donijelo je nedavno odluku o ponovom pozivanju i ispitivanju svih svjedoka, otkriva „Avaz“.

Šta je promaklo

To znači da će više od 200 svjedoka ponovo dati iskaz, kako bi se utvrdilo je li šta tužiocima, kojima se pridružio novi tim,    promaklo tokom jednogodišnje istrage, koja nije dala željene rezultate i stoji u mjestu.


Alipašino Polje: Ubice na slobodi. Avaz

Iako je Uprava policije MUP-a KS, s komesarom  Nusretom Selimovićem na čelu, inicirala formiranje posebnog tima koji će se baviti ovim krivičnim djelom, nezvanično saznajemo da istraga uopće nije proširena, a morala je biti.

Do sada je bila bazirana samo na automafijašima s Pala, koji su devet mjeseci držani u pritvoru, a zatim prebačeni i osumnjičeni za druga krivična djela počinjena u RS.

No, pitanje je ko je i zašto odmah nakon ubistva iz policije u medije pustio lažnu informaciju da se traga za crnim Golfom 5, da bi tek nakon 10 dana bilo utvrđeno da se radi o crnom Seat Leonu. To je ubicama dalo dovoljno vremena da se sakriju, a u prilog tome govori i činjenica da ovo vozilo nikada nije ni pronađeno.

Ali brojne su traljavosti počinjene tokom istrage. Od nađene pogrešne puške do odjeće koja nije ni pripadala ubicama.

Sporni iskazi

Sporni su i iskazi ključnih svjedoka. Saznajemo da je indikativno i da nikada nije uzet u razmatranje videonadzor s crkve Sv. Luke Evanđeliste, koja je  udaljena 300 metara od mjesta ubistva.

Na ovoj crkvi je zbog vandalskih napada postavljen  videonadzor čije su kamere  usmjerene i  na Geteovu ulicu. Nikome nije jasno zašto se od ovog snimka odustalo i šta je kamera kobne noći zabilježila. Ko i zašto istragu usmjerava u krivom smjeru, pokazat će vrijeme. Do tada ubice slobodno šetaju, možda baš ulicama Sarajeva.

Radi li se  o sačekuši

Zanimljivo je zašto se već godinu šuti ko je vlasnik Golfa 6, koji su automafijaši pokušali ukrasti, ali im se, navodno, pokvario.

Nikada nije jasno utvrđeno šta je bilo s ovim Golfom, kako se našao tu i  je li uopće bio u kvaru.

Ako nije, onda je ubistvo policajaca bila klasična sačekuša, sve su glasnija razmišljanja brojnih policajaca u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.