ODLUKE Pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid počinjen u Srebrenici te zločine protiv čovječnosti

Haško Vijeće odbilo razmatrati Karadžićev zahtjev za uklanjanje sudija

Fena
28.10.2019 18:56

Radovan Karadžić

Foto: Agencije

Vijeće Mehanizma za međunarodne sudove odbilo je razmatrati zahtjev odbrane bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji je osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, vezan za poništenje ranijih odluka zbog percepcije pristranosti sudija. 

U odluci koju potpisuje sudija Barton Hol (Burton Hall), navodi se da Vijeće kojim predsjedava nema nadležnost da se bavi pitanjem diskvalifikacije nekadašnjeg i trenutnog predsjednika Mehanizma Teodora Merona (Theodor Meron) i Karmela Ađijusa (Carmel Agius).

- Nastojanja Radovana Karadžića da propagira navode o percepciji pristranosti kako bi došao do svoje željene odluke moraju biti odbačena, a njegov advokat bi se trebao uzdržati od bavljenja ovakvim podnescima ispred Mehanizma - navodi se u odluci, prenosi BIRN BiH.

Karadžić je 20. marta ove godine pred Mehanizmom pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid počinjen u Srebrenici te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Presudom je oslobođen krivice za genocid 1992. godine.

Nakon izricanja presude tražio je njeno preispitivanje kao i odluke o povećanju kazne sa 40 godina na doživotnu. Ovaj zahtjev odbio je sudija Ađijus, nakon čega je Karadžić ponovo uputio žalbu, navodeći da bi o tome trebao odlučivati sudija an Klod Antoneti (Jean Claude Antonetti), a ne predsjednik Ađijus ili najiskusniji sudija Meron.

Karadžić je tražio da sudija Antoneti odluči o njegovoj žalbi u svom zahtjevu za isključenje Ađijusa i Merona iz odlučivanja jer je smatrao da su pristrasni – s obzirom da su ranije u drugim predmetima osuđivali njegove podređene na doživotne kazne zatvora.

Komentari

NA VRH