ZAGREB

Grlić Radman o Džaferovićevoj izjavi: Hrvatska je najveći partner BiH na EU putu

Gordan Grlić Radman. Agencije

Avaz.ba

28.10.2019

Šef hrvatske diplomtije Gordan Grlić Radman rekao je danas da je izjava člana Predsjedništva Bosne i Hecegovine Šefika Džaferovića kako Hrvatska vodi politiku nastojeći ostvariti ciljeve postavljene tokom agresije na BiH, dokaz nefunkcionalnosti te države i da joj je Hrvatska partner na putu prema evropskoj integraciji.

- Zaboravlja se da je Hrvatska najiskreniji zagovornik evropskog puta BiH, rekao je novinarima ispred ministarstva ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.  

Džaferović je kazao Hrvatsku da prema BiH vodi jednostranu politiku koju je Evropska unija već odbacila dodajući da je riječ o nastojanju ostvarenja ciljeva postavljenih tokom agresije na BiH.

Džaferović je takoođer kazao kako Hrvatska u odnosu prema BiH često djeluje pristrasno te da i svoje članstvo u EU pokušava iskoristiti kako bi vanjski politiku BiH modelirala u skladu svojim interesima.

- Ima tu svašta pa i nekih prikrivenih ciljeva koji se nisu ostvarili ni tokom agresije na BiH. Naravno, takva politika Hrvatske u Evropskoj uniji je na vrijeme pročitana i evropske institucije nisu na to nasjele. Mislim da je hrvatska politika postupajući na ovakav način samo sebi nanijela štetu jer su pokazali da ne mogu biti vjerodostojan sugovornik u institucijama EU kada je stanje u BiH u pitanju. BiH jednostavno ima svoj evropski put, a institucije EU će prihvaćati šta dolazi od institucija BiH - kazao je Džaferović.

Grlić Radman žali zbog tih izjava i kaže da Hrvatska želi da "BiH bude funkcionalna, evropska država koja poštuje vladavinu prava i garantira prava tri konstitutivna naroda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.