AKTUELNO

Samo što je počela sjednica, zatražena pauza: Zastupnici čekaju Novalićev odgovor

Predstavnici parlamentarnih stranaka na sastanku sa predstavnicima Vlade FBiH iznijeli su zamjerke na neka rješenja iz zakona

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

29.10.2019

Sa sjednice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na čijem su dnevnom redu novi zakoni o doprinosima i o porezu na dohodak, počela je u 10 sati, ali je već nakon nekoliko minuta zatražena pauza od sat vremena.  

Pauzi je tražio Klub poslanika SDA radi određenih usaglašavanja.

Pretpostavlja se da će ova sjednica, na čijem su dnevnom redu zakoni o porezu na dohodak i o doprinosima, biti opet odgođena upravo zbog potrebe postizanja dogovora o doradi ovih zakona.

Prema informacijama, još nema dogovora o doradi teksta ova dva zakona s obzirom na zamjerke koje na njih imaju i zastupnici, a ne samo sindikati i poslodavci.

Potez Vlade

Sjednica posvećena ovim zakonima već je jednom odgođena početkom mjeseca. U međuvremenu su predstavnici parlamentarnih stranaka na sastanku sa predstavnicima Vlade FBiH iznijeli zamjerke na neka rješenja iz zakona. 

Sada se čeka potez Federalne vlade, koja je ranije odbila sve amandmane pristigle na ove zakone, koje je nazvala reformskim.

Podsjetimo da su iz Kluba zastupnika SBB-a još ranije kazali da nisu spremni glasati za zakone i da ih treba vratiti na doradu, a sporna su, između ostalog, određena rješenja po pitanju retroaktivnog oporezivanja dividende, umanjenja doprinosa za nezaposlenost, uplaćivanja doprinosa za autorske honorare.

- Na tragu smo dogovora. Ali, nisu se još stekli uvjeti za održavanje ove sjednice - rekla je jučer Azra Hadžić-Bećirspahić, predsjednica Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Damir Mašić, šef Kluba poslanika SDP-a, ponovio je jučer da neće podržati zakon o porezu na dohodak i zakon o doprinosima ako se u paketu s njima ne bude razmatrao i zakon o minimalnoj plaći, koji su uputili u proceduru.


Zvaničan stav

Zvaničan stav iz Kluba poslanika HDZ BiH - HNS  jučer nismo dobili. No, prema nezvaničnim informacijama, ovaj klub ne želi da se ide u usvajanje ovih zakona dok ne bude formirana većina u Domu naroda. 

Druga sjednica neupitna

Kako saznajemo, međutim, ako propadne sjednica na kojoj bi trebali biti razmatrani doprinosi, zastupnici će ipak ostati u klupama te održati novu, zasebnu sjednicu.  

Na dnevnom redu te sjednice su Nacrt zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, izvještaji o radu MUP-a FBiH za 2015., 2016., 2017., pola 2018. te prvih šest mjeseci ove godine, informacije o stanju sigurnosti... 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.