STRAZBUR

Planira li Evropska unija izgradnju pristojnog migrantskog centra u Bosni i Hercegovini?

Markard je oštro kritizirao zvanični Zagreb zbog odnosa prema migrantima koji pristižu iz naše zemlje

Erik Markard. Twitter

S. N.

29.10.2019

- Ima li Evropska komisija konkretan plan podrške Bosni i Hercegovini u izgradnji pristojnog smještaja za nove izbjeglice - upitao je tokom rasprave u Evropskom parlamentu poslanik Zelenih iz Njemačke Erik Markard (Marquardt).

Govoreći o pristupanju Hrvatske Šengenskom sporazumu, on je oštro kritizirao zvanični Zagreb zbog odnosa prema migrantima koji pristižu iz naše zemlje.

Istakao je da već više od dvije godine broje nevladine organizacije, kao i mediji, donose nove i nove dokaze o nehumanom i nezakonitom ponašanju policije Hrvatske prema migrantima. Markard je naveo da hrvatski policajci koriste silu protiv migranata, te da ih protivzakonito vraćaju nazad u BiH.

- Predsjednica Hrvatske javno je priznala da se to dešava - istakao je on.

Dodao je i da su brojni dokazi, uključujući i izjave gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića, da policajci Hrvatske, naoružani ilegalno ulaze na teritoriju BiH.

- Činjenica da je ogroman broj ljudi nasilno vraćen iz Hrvatske dovela je do prenapučenosti u BiH. U Unsko - sanskom kantonu nema dovoljno prostora da se smjeste izbjeglice, pa ih je na hiljade bez krova nad glavom. Grad Bihać je uspostavio kamp na Vučujaku, ali su uslovi tamo katastrofalni. IOM i UNHCR jednostavno odbijaju da idu na tu lokaciju - naveo je poslanik Evropskog parlamenta.

On je od Evropske komisije zatražio objašnjenje kako će "prekinuti sistematično kršenje zakona EU i Ženevske konvencije o izbjeglicama koje provodi policija Hrvatske".

Zatražio je i objašnjenje i plan Brisela da kontrolira hrvatsku policiju, posebno na granici prema BiH i njihov odnos prema migrantima i izbjeglicama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.