SASTANCI

Incko na sastanku sa Palmerom i Kormak: Politička elita se mora fokusirati na program koji je okrenut budućnosti

Visoki predstavnik obratit će se u utorak, 5. novembra, Vijeću sigurnosti UN-a

Palmer i Incko. Avaz

Avaz.ba

29.10.2019

Uoči svog polugodišnjeg obraćanja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, gdje će predstaviti svoj izvještaj o cjelokupnoj situaciji u vezi sa provedbom mira u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) posjetio je Vašington, gdje se 28. oktobra 2019. godine sastao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i specijalnim predstavnikom za zapadni Balkan Metjuom Palmerom  (Matthew Palmer) te sa prvom zamjenicom pomoćnika državnog sekretara Morin Kormak (Maureen Cormack).

S obzirom na to da je od općih izbora prošlo već više od godinu, visoki predstavnik razgovarao je o potrebi da se hitno završi proces formiranja vlasti na svim nivoima, istovremeno poštujući međunarodne obaveze BiH. Naglašavajući česta osporavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik istaknuo je potrebu za punim poštivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, naročito potrebu za poboljšanjem cjelokupnog funkcioniranja državnih institucija i jačanjem vladavine prava.

- Da bi se zadovoljile suštinske potrebe građana BiH, politička elita mora se fokusirati na program koji je okrenut budućnosti. Politička stabilnost i ekonomski razvoj, zajedno s jačanjem institucionalnih kapaciteta BiH, uključujući i oblast vladavine prava, predstavljaju preduvjete za prosperitetnu budućnost. Na tom putu međunarodna zajednica spremna je pomoći BiH u njenim naporima usmjerenim ka ostvarivanju bolje budućnosti - rekao je visoki predstavnik Incko.

Visoki predstavnik obratit će se u utorak, 5. novembra,  Vijeću sigurnosti UN-a. Tokom svog boravka u Njujorku, visoki predstavnik sastat će se s nekoliko stalnih predstavnika u UN-u, kao i sa predstavnicima akademske zajednice i civilnog društva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.