PROTEST

Isključuju se s dijalize: Ugrozit će život da bi dobili šansu za bolji, stotine pacijenata stižu u Sarajevo

Zahtijevaju bolje uvjete na dijalizi i više transplantacija, a odgovornim smatraju menadžere bolnica, koordinatore i ministarstva zdravstva

I 2017. na ulici tražili prava. Arhiv

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

29.10.2019

S dekama i šatorima, pacijenti na dijalizi u srijedu će iz svih dijelova Federacije BiH krenuti za Sarajevo i pred Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu početi protest, spremni da tu ostanu danima i noćima. Procjena je da će ih biti 200. 

No, veliki broj njih odlučio se na još teži i po život opasan oblik protesta zbog neprovođenja Zakona o transplantaciji organa i tkiva FBiH. Samo iz Sarajeva ih je 137 na spisku onih koji su rekli da će se isključiti s dijalize. Jedan od njih je Elvir Čuzović. 

Sramota i tuga

- Spreman sam se isključiti s dijalize. Ružno je reći, ali jedva čekam. Umoran sam više od svega. Ne mogu više ni ovako živjeti kako živim u posljednjih 19 godina. Svjestan sam da se život ugrozi kad se ne ide na dijalizu, jer se ne čisti kalij, a kad je preko 7,5, on ubija. Sramotno je i tuga da se godinama ne rade transplantacije, osim što se nešto radi u Tuzli i Zenici. Očito nas ne shvataju ozbiljno – kazao nam je Čuzović.

Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, istaknuo je da zahtijevaju bolje uvjete na dijalizi i više transplantacija.

- Svjesni smo da se ne može reći sutra ćemo uraditi transplantaciju, ali hoćemo odluke da će se u roku od 60 dana nešto riješiti, tražit ćemo imena osoba iz svih institucija koje će biti zadužene, tražit ćemo odgovor kako će izvršiti zamjenu dijaliznih aparata, jer ih 75 posto nije za upotrebu. Dolazimo s ćebadi, dekama, šatorima, bit ćemo tu danonoćno i nećemo ići dok ne dobijemo čvrsta obećanja – upozorio je Žuljević.

Prije više od dvije godine, ovi pacijenti su protestima i isključenjima s dijalize tražili izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa i tkiva. One su usvojene, ali je zakon ostao mrtvo slovo na papiru. Za to udruženja odgovornim drže menadžere bolnica, koordinatore, odnosno osobe koje trebaju razgovarati sa porodicom umrle osobe, kao i ministarstva zdravstva.

U FBiH postoje skoro 2.000 pacijenata sa zatajenjem bubrega.

Iz udruženja koja ih okupljaju, napominju da novca za transplantacije ima, kao i osoblja i opreme, ali je problem u organizaciji.

U odluci o protestima navode, stoga, da nisu imali razumijevanja na sastancima niti su njihovi dopisi shvatani ozbiljno, zbog čega svoja prava moraju potražiti na ulici.

Uputili zahtjev

Inače, danas su iz ovog udruženja reagirali i poslali zahtjev za mirnim protestima. Zatražili su hitnu tematsku vanrednu sjednicu Vlade FBiH i dali rok od 24 sata.

- Tražimo od Vlade FBiH::

1. Da NAREDI Kliničkom centar Univerziteta u Sarajevu da obnovi rad na transplantaciji organa!

Da NAREDI UKC-u Tuzla povećanje broja transplantacija!

Da s ravnateljem Kliničkog centar u Mostaru sagleda mogućnost eksplantacije i transplantacije organa.

Za provođenje ovog zahtjeva odgovorni su Vlada FBiH, Ministarstvo zdravstva FBiH i direktori kliničkih centara! Imenom i prezimenom. Rok 60 dana.

2. Tražimo od direktora/menadžera kliničkih centara, kao i od direktora drugih bolnica u kojima su imenovani transplantacijsko-eksplantacijski koordinatori, da im narede da predano i ozbiljno rade svoj posao.

Ukoliko se to ne desi, zahtijevamo smjenu federalnog ministra zdravstva, direktora/menadžera kliničkih centara i svih koordinatora za transplantaciju organa u FBiH. Rok 60 dana!


Imena i prezimena

3. Hoćemo poboljšanje uvjeta na hemodijalizama i zamjenu svih dotrajalih aparata u svim dijaliznim centrima u FBiH.

Tražimo da Vlada FBiH izvršiti pritisak na osnivače dijaliznih centara i pomogne oko zanavljanja aparata na dijalizi, od kojih 75 posto ne zadovoljavaju kriterije za upotrebu, te da se poveća broj stručnog kadra u HD centrima.

Za ovaj zahtjev odrediti odgovorne osobe: IMENA I PREZIMENA. Rok 60 dana.

4. Tražimo od Vlade FBiH i Federalnog ministarstva zdravstva

Povećanje količine lijekova s esencijalne liste ( RENVELA; ZEMPLAR) za dijalizne pacijente te uvrštavanje na esencijalnu listu lijeka MIMPARA.

Tražimo da se kod javnih nabavki ne mijenja imunosupresivna terapija transplantiranim pacijentima kod kojih se, prema dotadašnjim nalazima, pokazala kao odgovarajuća.

Ako je potrebno, izmijeniti Zakon o javnim nabavkama kada je imunosupresivna terapija u pitanju - navodi se u zahtjevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.