REAKCIJE 

Vehabović za „Avaz“: Stvoreni uvjeti da se konačno održe izbori u Mostaru

Daje se mogućnost da Ustavni sud BiH može donijeti privremene odluke kojima bi se omogućilo održavanje narednih lokalnih izbora u Mostaru  

Vehabović: Dati priliku Parlamentu BiH. Arhiv

Piše: F. K. / Avaz.ba

29.10.2019

Presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu po tužbi Mostarke Irme Baralije protiv države BiH zbog neodržavanja izbora u ovom gradu stvoreni su uvjeti da se naredne godine konačno održe izbori u Mostaru. Kazao je ovo u izjavi za „Avaz“ Faris Vehabović, jedan od sudija Evropskog suda za ljudska prava. 

- Sud je utvrdio da Parlamentarna skupština BiH ima rok od šest mjeseci da donese izmjene Izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na izbore u gradu Mostaru. Ukoliko se to ne desi, daje se mogućnost da Ustavni sud BiH u izuzetnim okolnostima, kakve su ove, može donijeti privremene odluke kojima bi se omogućilo održavanje narednih lokalnih izbora u Mostaru – kaže Vehabović.

On ističe da je činjenica da postoje problemi u funkcioniranju Parlamentarne skupštine BiH, zbog čega je teško procijeniti kako će bh. državne institucije reagirati.

- Treba, ipak, dati priliku Parlamentarnoj skupštini da odgovori na ovaj izazov, koji je pred njih stavio Evropski sud. A, ukoliko se to ne desi, onda će Ustavni sud morati da reagira, a mislim i da hoće, i da će donijeti odluke kojima će se omogućiti održavanje izbora u Mostaru – ističe Vehabović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.