SARAJEVO

Šarović - Stromkvist: Švedska je najveći pojedinačni donator u BiH

Sa današnjeg sastanka. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Fena

29.10.2019

Švedska je najveći pojedinačni donator u BiH, s brojnim razvojnim projektima u našoj zemlji, istaknuto je na današnjem sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića s novoimenovanom ambasadoricom Švedske u BiH Johanom Stromkvist (Johanna Stromquist). 

Na sastanku se razgovaralo o realizaciji aktuelnih razvojnih programa, koji se, prije svega, odnose na projekte u oblasti poljoprivrede i privrede, razvoj malih i srednjih preduzeća te zaštitu okoline.

Tako je, između ostalog, u toku realizacija projekta “Zeleni ekonomski razvoj”, čiji je cilj poboljšati upravljanja energijom u javnim objektima, što je posebno značajno ako se ima u vidu da više od 75 posto javnih objekata u BiH ima neadekvatnu toplotnu izolaciju. Značaj projekta ogleda se i u rješavanju različitih ekoloških problema povezanih sa povećanom potrošnjom energije, kao što su zagađenje zraka, vode i klimatske promjene.

Šarović je zahvalio švedskoj ambasadorici na kontinuiranoj pomoći koju Švedska pruža BiH, kao i za snažnu podršku ove zemlje evropskom putu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.