AKTUELNO

Čović: Učinit ću sve kako bi se ove sedmice napravili iskoraci ka formiranju vlasti

Naglasio je kako se pokazalo da nije dobro birati u ime jednog naroda te da su posljedice toga vidljive

Piše: I. K. / Avaz.ba

29.10.2019

Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH, izjavio je kako će učiniti sve da se, po mogućnosti, već ove sedmice naprave neki iskoraci po pitanju dogovora o vlasti na nivou BiH.

– A onda i da riješimo i otklonimo sve one dileme koje su u posljednju godinu-dvije proizvele, rekao bih, nerazumijevanje ili nepovjerenje – kazao je Čović u Kiseljaku odgovarajući na pitanje novinara.

Naglasio je kako se pokazalo da nije dobro birati u ime jednog naroda te da su posljedice toga vidljive.

– Više od godinu nakon izbora nismo u stanju poslati jedan glas u ime BiH i uvijek nedostaje jedan hrvatski glas, a osobito kad se govori o institucijama BiH, odnosno Predsjedništvu BiH – dodao je Čović.

Ocijenio je kako je potrebno učiniti sve i da BiH “uhvati korak, koji je potpuno izgubila kad je u pitanju europski put”.

– Nadam se da će, upravo u vrijeme predsjedavanja Hrvatske Europskom unijom (EU), u prvih šest mjeseci iduće godine, kad ponovno bude otvoreno pitanje o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, to biti šansa i za BiH. Do tada, mi moramo uraditi puno stvari, i to u ovoj godini kako bi nas netko ozbiljno razumio, a osobito novo vodstvo Unije – ustvrdio je Čović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.