SARAJEVO

Sastanku Operativne radne grupe za nestale osobe prisustvovali Gordana Tadić i Serž Bramerc

Zajednički rad već je rezultirao pronalaskom masovnih grobnica i posmrtnih ostataka na više lokaliteta

E. Ma. / Avaz.ba

30.10.2019

Sa sastanka - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Na sastanku Operativne radne grupe za nestale osobe, koji je održan u Sarajevu, sudjelovali su glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić i glavni tužilac pri MRMKS Serž Bramerc (Serge Brammertz).

Operativna grupa formirana je kao zajednička inicijativa MRMKS, Tužilaštva BiH, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) radi razmjene informacija između institucija za provođenje zakona i svih drugih subjekata koji mogu pružiti informacije o mogućim lokacijama na kojima se nalaze masovne grobnice ili posmrtni ostaci nestalih osoba.

Na temelju preporuka Operativne grupe, formiran je predmet radi koordinacije aktivnosti u djelovanju Tužilaštva BiH, MRMKS, Državne agencije za istrage i zaštitu-(SIPA), Instituta za nestale osobe (INO BiH), MKCK, ICMP i drugih institucija radi prikupljanja i provjere informacija o mogućim lokacijama masovnih grobnica, analize i analitičke obrade dostupnih baza dokaza i arhiva radi otkrivanja podataka i informacija koje bi mogle predstavljati smjernice za otkrivanje masovnih grobnica i pronalazak nestalih osoba. 

U okviru operacije “Terra”, skoro svakodnevno se saslušavaju svjedoci, vrši analiza dostupnih dokaza, kao i izlasci na teren radi provjere informacija i pronalaska lokaliteta masovnih i pojedinačnih grobnica.

Zajednički rad već je rezultirao pronalaskom masovnih grobnica i posmrtnih ostataka na lokalitetu Lokvice - Igman, Hozića Kamen (Bosanski Novi), Vlasenica, Miljevina, Prosara, Bosanska Gradiška i drugi, a iz MRMKS daju doprinos u navednim aktivnostima. I predstavnici MRMKS i MKCK prisustvovali su terenskim aktivnostima na lokalitetu Lokvice - Igman.

Nastavak ovih aktivnosti neophodan je i važan u budućnosti u procesima traženja nestalih osoba, što je proces koji je važan i prioritetan porodicama nestalih osoba, kao i tužilaštvima i agencijama za provođenje zakona. Tužilaštvo BiH nadležno je za postupanje u svim predmetima ekshumacija, a Operativna grupa za nestale osobe značajno pomaže u prikupljanju informacija koje se koriste za pronalazak masovnih i pojedinačnih grobnica. 

Podrška MRMKS izuzetno je značajna u ovom procesu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.