SARAJEVO Saopćeno iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma

Đapo - Stromkvist: Važno je da se iz BiH pošalju drugačije slike i poruke

Uoči dolaska princeze Viktorije i njenog supruga

E. Ma. / Avaz.ba

Sa sastanka

Foto: Federalno ministarstvo okoliša i turizma


Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo sastala se u sjedištu ovog ministarstva u Sarajevu s ambasadoricom Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Johanom Stromkvist (Johanna Stromquist) povodom predstojeće posjete švedske prestolonasljednice, princeze Viktorije i njenog supruga Bosni i Hercegovini.  

- Počastvovani smo što je prestolonasljednica Kraljevine Švedske, princeza Viktorija izabrala Bosnu i Hercegovinu za ovu posjetu i uvjerena sam da ćemo biti dobri domaćini - rekla je ministrica Đapo.

U razgovoru je istaknuto da će predstojeća posjeta biti, ujedno, i prilika da se iz BiH Švedskoj prezentiraju drugačije slike i pošalju drugačije poruke. Naglašeno je važnim da javnost u Švedskoj zna da je BiH danas zemlja u kojoj se govori o globalnim temama, kao što su klimatske promjene, okoliš, demokratija. Inače, bosanska zajednica u Švedskoj dobro je integrirana, vrlo respektabilna i prosperitetna, što jača veze između naše dvije zemlje i otvara nove mogućnosti saradnje.

Ministrica Đapo zahvalila je još jednom Ambasadi i Kraljevini Švedske za pomoć u izradi državne strategije zaštite okoliša. Ovaj proces je započeo i očekuje se da će rezultirati usvajanjem u parlamentarnoj proceduri. Usvajanje ovog strateškog dokumenta od velike je važnosti za Bosnu i Hercegovinu i njen evropski put, posebno zbog toga što zaštita životne sredine čini skoro trećinu evropske legislative, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Više o temi Edita Đapo

STAVOVI
Put ka NATO-u je put do EU
NA VRH

Podijeli članak na