AKTUELNO

Vlada RS uputila izvještaj UN-u: SDA ugrožava Dejtonski sporazum

RS je već ostvarila znatan napredak na traženim reformama za evropske integracije i nastavlja predano raditi na pristupanju BiH Evropskoj uniji

Vlada RS. Agencije

E. Ma. / Avaz.ba

30.10.2019

Vlada Republike Srpske usvojila je 22. izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda koji je, u ime Republike Srpske kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, uputio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković generalnom sekretaru UN-a i zemljama članicama Vijeća sigurnosti.

U saopćenju iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću navodi se da se 22. izvještaj odnosi na period od maja 2018. do oktobra ove godine i u njemu, kao i u svojim dosadašnjim izvještajima, Vlada izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima s kojima se suočava BiH, a radi razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Vijeća sigurnosti i međunarodne zajednice.

U prvom dijelu izvještaja istaknuta je posvećenost RS Dejtonskom sporazumu te objašnjeno zbog čega uređenje BiH utvrđeno Ustavom BiH /Aneks 4 Dejtonskog sporazuma moraju poštovati sve strane i međunarodna zajednica.

– Republika Srpska uvjerena je da je dejtonska formula put ka uspjehu. Nažalost, određeni elementi u međunarodnoj zajednici ne shvataju značaj i ne poštuju dejtonska načela za buduću stabilnost i uspjeh BiH i nastavljaju da podrivaju dejtonsko uređenje, što dovodi do nepotrebnih političkih trvenja i zastoja – ističe se u izvještaju i dodaje da je uz to Dejtonski sporazum izložen napadima najveće bošnjačke stranke u BiH – SDA.  

Nasuprot tome, naglašava se u ovom izvještaju, RS bezrezervno prihvata Dejtonski sporazum i samo traži da se Ustav BiH provodi onako kako piše. U drugom dijelu ovog dokumenta RS naglašava svoju posvećenost radu ka konačnom članstvu BiH u EU.

– RS je već ostvarila znatan napredak na traženim reformama za evropske integracije i nastavlja da predano radi na pristupanju BiH u EU. Sa žaljenjem se konstatuje da napredak BiH ka članstvu u EU ometaju prisustvo visokog predstavnika koji je prisvojio diktatorska ovlašćenje, kao i blokada sprovođenja rezultata izbora održanih 2018. godine koju sprovodi SDA – konstatira se u 22. izvještaju Vlade.

Republika Srpska izražava uvjerenje da će, nakon što ove prepreke budu uklonjene, uz poštovanje dejtonskog okvira, BiH moći ispuniti kriterije za članstvo u EU. 

U trećem dijelu ovog dokumenta govori se o kontinuiranoj blokadi formiranja Vijeća ministara i vlada na drugim nivoima vlasti koju provodi SDA još od izbora 2018. godine, saopćeno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću. 

U izvještaju se navodi da RS traži od međunarodne zajednice da osudi ovo nepoštovanje i provođenje rezultata demokratskih izbora te poziva građane i članove međunarodne zajednice kojima je stalo do budućnosti BiH da osude ekstremističku deklaraciju koju je SDA usvojila 14. septembra ove godine koja poziva na rušenje Dejtonskog sporazuma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.