REAKCIJE

EU, Ambasada SAD, OSCE i OHR pozdravili presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Baralija protiv BiH"

Irma Baralija. Avaz

Avaz.ba

30.10.2019

Evropska unija, Ambasada SAD, OSCE i OHR pozdravili su jučerašnju presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Irma Baralija protiv BiH".

- Ova presuda još je jedan podsjetnik da nepostojanje izbora od 2008. godine predstavlja diskriminaciju građana Mostara i nekompatibilno je s efikasnom demokracijom i vladavinom prava.

Pozivamo Parlamentarnu skupštinu BiH i političke lidere da prioritetno provedu ovu presudu, nezavisno od drugih pitanja, putem iznalaženja političkog dogovora za izmjenu Izbornog zakona BiH. Izborna pitanja najbolje je razmatrati u okviru inkluzivnih i transparentnih debata u parlamentu uz učešće svih političkih snaga.

Provedba ove presude omogućila bi građanima da iskoriste svoje demokratsko pravo glasa na općinskim izborima 2020. godine u Mostaru, koji i dalje mora ostati jedinstven grad - navodi se u zajedničkom saopćenju EU, Ambasade SAD, OSCE-a i OHR-a.

Podsjećamo, prema presudi BiH mora u roku od šest mjeseci izmijeniti relevantno zakonodavstvo kako bi izbori u Mostaru konačno bili održani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.