SUD BIH

Presuda Lijanovićima i ostalima odgođena za 8. novembar

Ročište za izricanje drugostepene presude odgođeno je zbog tehničkih razloga

Jerko Ivanković Lijanović. Avaz

Birn

31.10.2019

Izricanje drugostepene presude Jerku Ivankoviću Lijanoviću i još osam osoba koje se terete za organizirani kriminal, pranje novca i porezne utaje, odgođeno je za 8. novembar, potvrđeno je iz Suda BiH za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) .

Prvobitno je izricanje presude bilo planirano za danas. Ročište za izricanje drugostepene presude, kako su pojasnili u Sudu BiH, odgođeno je zbog tehničkih razloga.

Prvostepenom presudom u oktobru 2018. Jerko Ivanković Lijanović i još osam osoba osuđeni su na ukupno 52 godine i osam mjeseci zatvora zbog organiziranog kriminala, pranja novca, porezne utaje i neplaćanja poreza te krivotvorenja ili uništavanja poslovnih knjiga ili isprava, a tri firme na novčane kazne u iznosu od skoro tri miliona konvertibilnih maraka (KM), nakon čega su žalbe odbrane uvažene pa je ova odluka ukinuta i suđenje je počelo pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

Jerko Ivanković Lijanović bio je ranijom presudom osuđen na 12 godina i novčanu kaznu od 50.000 KM, dok je Slavo Ivanković Lijanović dobio deset godina zatvora i novčanu kaznu od 30.000 KM, Milorad Bahilj i Jozo Slišković dobili su jedinstvene kazne od po pet godina i deset mjeseci zatvora, a Željko Mikulić, Draženko Kvesić i Mirko Galić osuđeni su na po tri godine zatvora, dok su Mirjana Šakota i Miroslav Čolak osuđeni na po pet godina zatvora.

Prema istoj odluci, firma “Farmer” novčano je kažnjena sa 800.000 KM, “Farmko” sa dva miliona maraka, a “Optimum” sa 200.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.